Webnoviny - Svet

Poslanci rokujú aj o jazykoch menšín

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITABRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) – Rozpravou k návrhu na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou príslušníkov zahraničných ozbrojených síl na území SR v súvislosti s pôsobením v Centre výnimočnosti pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov sa začala verejná časť piateho rokovacieho dňa 18. schôdze Národnej rady SR. Predchádzali jej dve utajené správy, o činnosti SIS a o plnení úloh obranného spravodajstva.

Dnes majú poslanci na programe aj trojicu citlivých bodov súvisiacich s používaním menšinových jazykov v úradnom styku a so vzťahom k Maďarsku. V druhom čítaní sa otvorí diskusia k novele zákona o používaní jazykov národnostných menšín, ktorú predložil podpredseda vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd). Návrh rozširuje možnosti používania menšinových jazykov v úradnom styku a znižuje kvórum pre dvojjazyčné obce z 20 na 15 percent. Návrh sa však pre nesúhlas Obyčajných ľudí a KDH bude meniť. Líder Obyčajných ľudí a nezávislý poslanec Igor Matovič presadil, aby sa zachovalo povinné titulkovanie menšinového vysielania a aby nebola povinnosť zdravotníckych zariadení zabezpečiť pacientom komunikáciu v menšinových jazykoch. Kresťanskí demokrati žiadajú, aby kvórum pre dvojjazyčné obce bolo predsa len vyššie ako 15 percent.

Slovensko-maďarských vzťahov sa dotýkajú dva návrhy vyhlásenia

Po jednom pripravil zahraničný výbor parlamentu a poslanci za SNS, obe odmietajú exteritoriálne účinky maďarskej legislatívy. Text, ktorý pripravila SNS je však vo svojich vyjadreniach ostrejší, navyše žiada od maďarského parlamentu zmenu ústavy.

O 11:30 čaká poslancov hlasovanie o dokumentoch, ktoré prerokovali vo štvrtok popoludní a v piatok minulý týždeň. Sú medzi nimi dve novely zákonov, ktoré sprísňujú podmienky na vyplácanie rodičovského príspevku a príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa. Hlasovať by sa malo aj o opozičnej novele zákona o prokuratúre, ktorú Smer-SD predložil ako alternatívu k vládnej novele. Poslanci sa vyjadria aj k novému zneniu zákona o poľovníctve a o pobyte cudzincov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM