Webnoviny - Svet

Poslanci sa nezhodli na vyhlásení k maďarskej ústave

WEBNOVINY.SK

Poslanec NR SR za stranu SNS Rafael Rafaj.Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Ani po takmer dva dni trvajúcej rozprave k textu vyhlásenia Národnej rady SR, reagujúceho na prijatie maďarskej ústavy a ďalšie legislatívne kroky nášho južného suseda, koalícia a opozícia spoločnú reč nenašli. Koaliční poslanci obhajujú text pripravený parlamentným zahraničným výborom, opoziční preferujú ostrejší text z dielne Slovenskej národnej strany (SNS).

„Mne text SNS pripadá príliš expresívny. Sú tam krajné znepokojenia, silné prívlastky, ktoré nezvyšujú podľa mňa účinok, len jeho verbálnu hlučnosť,“ okomentoval v závere rozpravy šéf výboru František Šebej (Most-Híd). Ako upozornil, navyše je v ňom niečo, čo by slovenský parlament nemal robiť, ak sa nechce zosmiešniť, a to je priama žiadosť na maďarské národné zhromaždenie, aby zmenilo ústavu, ktorú pred pár týždňami prijalo. Podľa neho ak by NR SR prijala akékoľvek kontroverzné zákony, tiež by sa plénu nepáčilo, keby ktokoľvek z inej krajiny chcel ich zmenu. Okrem toho, ústava je zvrchovanou záležitosťou štátu, ktorý ju prijal.

„Ak je podľa vás obsah vyhlásenia SNS hlučný, z návrhu vládneho vyhlásenia sála hrobové ticho,“ zareagoval spravodajca textu pripraveného SNS Rafael Rafaj. Podľa neho vyhlásenie zahraničného výboru len opakuje vyhlásenie NR SR prijaté v máji minulého roka, keď parlament vyjadril hlboké znepokojenie a odmietol exteritoriálne účinky maďarskej legislatívy. Návrh SNS je podľa neho úplne štandardný. V texte vyhlásenia z výboru mu chýba reakcia na to, že v maďarskej ústave je „zásadným spôsobom spochybnené medzinárodné postavenie SR, dokonca tri interpretačné pravidlá vstupujú do suverenity SR.“ Text SNS, ktorý na to reaguje, preto považuje za komplexnejší. „Pri hlasovaní to bude v podstate o koaličnej vernosti a druhá časť nášho parlamentu sa bude rozhodovať podľa vernosti SR a obhajobe národnoštátnych záujmov,“ vyhlásil.

Poslanci budú hlasovať o obidvoch verziách vyhlásenia

Návrh výboru sa obmedzuje na konštatovanie, že parlament berie na vedomie novú maďarskú ústavu, Slovensko uznáva len práva na individuálnom základe a odmieta exteritoriálne účinky legislatívy iných krajín. Takýto text považuje opozícia za príliš opatrný a navrhuje ho pritvrdiť. Národniarsky text je formulovaný výrazne ostrejšie, vyjadruje sa v ňom rozhorčenie nad sériou protislovenských aktov, ostrý protest proti niektorým výrokom maďarských predstaviteľov a žiada maďarský parlament o zmenu niektorých zákonov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM