Webnoviny - Svet

Poslanci zložili sľub, Pavol Hrušovský schôdzu prerušil

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 4. apríla (WEBNOVINY) – Všetkých 150 novozvolených poslancov dnes zložilo poslanecký sľub, na čo dosluhujúci predseda snemovne Pavol Hrušovský (KDH) ustanovujúcu schôdzu prerušil do 14:30.

Sľub zložili aj členovia dosluhujúcej vlády Ivety Radičovej, na chvíľu sa tak stali zároveň aj poslancami.

Novozvolený poslanec NR SR Igor Hraško (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti) skladal poslanecký sľub v slávnostnom turčianskom ľudovom kroji. Ako povedal novinárom, kroj pozostával z nohavíc, košele, kabane a klobúka.

„Keďže som folklorista, ctím si odkaz našich predkov, veľmi si vážim tradičné hodnoty našej národnej kultúry. Preto som chcel slávnostný akt absolvovať v národnom odeve. Národný odev je protokolárne braný k vyššiemu štandardu spoločenského odevu,“ povedal s tým, že príde v ňom aj pri iných slávnostných príležitostiach.

Po zložení sľubu sa však išiel prezliecť do obleku, teda do pracovného odevu poslanca NR SR.

Schôdza bude pokračovať zložením sľubu náhradníkov za členov Ficovej vlády, následne poslanci schvália volebný poriadok a zvolia vedenie parlamentu.

Potom zriadia mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, zvolia ich predsedov a členov. Mandátový výbor overí platnosť voľby poslancov, na čo plénum prikročí k voľbe svojho nového predsedu a ďalších parlamentných funkcionárov.

Šéfom mandátového výboru sa zrejme stane Miroslav Číž zo Smeru-SD, výbor pre nezlučiteľnosť funkcií by mal viesť Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS.

Nový parlament bude mať niekoľko špecifík. Predovšetkým, po prvý raz v ňom bude mať väčšinu jediná strana, čo sa vďaka bezprecedentnému volebnému výsledku a zisku 83 mandátov podarilo Smeru-SD. Novinkou tiež bude, že vo vedení zákonodarného zboru môže byť viac žien ako mužov.

Obrazom: Poslanci si prevzali osvedčenia

Na predsedu kandiduje Pavol Paška (Smer-SD) a na podpredsednícke miesta Renáta Zmajkovičová, Jana Laššáková (obe Smer-SD), Erika Jurinová (OĽaNO) a Ján Figeľ (KDH). Voliť ich bude parlament podľa ústavy tajne.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM