Webnoviny - Svet

Poslancov čaká ďalšia časť seriálu o rušení imunity

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Obmedziť imunitu sebe a poslancom sa počas nasledujúceho týždňa, kedy bude pokračovať 18. schôdza parlamentu, pokúsia členovia Národnej rady SR. Kým návrh koaličných poslancov počíta so zrušením priestupkovej imunity, poslanci zo skupiny Obyčajní ľudia idú ďalej, novelizáciou ústavy chcú siahnuť na trestnoprávnu imunitu. Návrhy na zrušenie trestnoprávnej aj priestupkovej imunity sa v parlamente objavujú pravidelne, citeľné obmedzenie sa však zatiaľ nepodarilo presadiť nikomu. Kým na obmedzenie priestupkovej imunity stačí prostá väčšina hlasov, na novelu ústavy je potrebných až 90 hlasov. O rušení trestnoprávnej imunity sa už hlasovalo aj v tomto volebnom období, v októbri 2010, návrh však neuspel.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) bude v pléne počas nasledujúceho týždňa obhajovať svoju novelu zákona o prokuratúre, ktorou chce zaviesť výberové konania na prokurátorské miesta, zrušiť inštitút čakateľov, sprístupniť rozhodnutia prokuratúry verejnosti a zrušiť možnosti udeľovať negatívne pokyny. Vo viacerých bodoch sa posilňujú kompetencie ministerstva, čo opozičný Smer-SD ostro kritizuje a koalíciu obviňuje z politizácie a parcelizácie prokuratúry.

Parlamentnou trvalkou je spoločne s obmedzovaním imunity aj rušenie tzv. Mečiarových amnestií. Opäť sa o to pokúša koalícia, tento návrh si však tiež vyžaduje ústavnú väčšinu deväťdesiatky poslancov, bez hlasov Smeru-SD teda nemôže uspieť. Debaty o rušení amnestií boli v minulosti slovnými prestrelkami medzi poslancami KDH a šéfom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom, ten však už v parlamente nesedí.

V druhom čítaní sa otvorí rozprava k novele tlačového zákona od ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS). Za tri najzásadnejšie zmeny tlačového zákona označil Krajcer to, že sa ruší právo na odpoveď pre verejného činiteľa, právo na odpoveď a právo na opravu sa nebudú môcť uplatňovať súčasne a tiež to, že o odpoveď bude možné požiadať len v prípade, že boli zverejnené nepravdivé a pravdu skresľujúce tvrdenia.

Nasledujúce parlamentné dni by mali dať odpoveď aj na otázku či klub SNS zostane zachovaný napriek tomu, že už má len sedem členov a či sa na program 18. schôdze dostanú aj tie body programu, ktoré predložil Smer-SD, ale predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) ich nezaradil do programu. Týkajú sa zníženia dane z pridanej hodnoty na 19 percent, zavedenia bankovej dane a zmäkčenia zákona o občianstve. Rovnaký problém mala aj novela zákona o občianstve od nezaradeného poslanca Igora Matoviča.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM