Politika

Poslanec Blaha sa TVRDO pustil do Lipšica: Všetko v živote dosiahol podvodom!

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) označil špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica za symbol korupcie vlády Igora Matoviča (OĽANO).

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Blaha sa TVRDO pustil do Lipšica: Všetko v živote dosiahol podvodom!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Počas diskusie k správe o činnosti špeciálnej prokuratúry za rok 2020 skonštatoval, že Lipšic nie je nestranný ani bezúhonný, nikdy nebol a nie je prokurátorom, pretože ostal politikom. Pripomenul tiež, že bol v minulosti odsúdený za zabitie človeka. Vyčítal koalícii, že ho zvolila do funkcie, hoci nemal s prácou prokurátora skúsenosti.

Hovorí o odplate

Blaha hovorí o politickej vendete. Tvrdí, že Lipšicovou jedinou úlohou je pozatváranie súčasnej opozície. Vyhlásil, že mafiu na Slovensku porazíme až vtedy, keď Lipšic „skončí v base“. Dodal, že všetko v živote dosiahol podvodom, napríklad bezpečnostnú previerku či justičné skúšky. Hovoril aj o jeho prepojeniach na médiá.

Koalícii okrem iného vyčítal, že chce „vygumovať“ generálneho prokurátora Maroša Žilinku len preto, lebo sa jej nepáčia dve jeho rozhodnutia v súvislosti s využitím paragrafu 363 Trestného poriadku. Namietal plánované zmeny v kompetenciách generálnej a špeciálnej prokuratúry.

Ako reagovali?

Andrej Stančík (OĽANO) označil Blahov prejav za reflux a pripomenul viaceré kauzy bývalých vlád. Romana Tabák (OĽANO) hovorila o Blahovi ako o besnom pseudoposlancovi, ktorého politika je založená len na urážaní.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský po viacerých podobných faktických poznámkach na Blahovo vystúpenie kolegom pripomenul, že diskutujú o správe o činnosti špeciálnej prokuratúry. Vyzval ich, aby sa vyjadrovali k veci.

Pridal sa aj Fico

Predseda Smeru-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii podobne ako Blaha kritizoval Lipšica. Myslí si, že na upokojenie situácie na Slovensku by mal Lipšic odísť z funkcie. Podľa jeho slov nespĺňa elementárne kritériá na túto pozíciu a so svojimi prokurátormi robí špinavú prácu pre expremiéra Matoviča. „Je výsmechom na stoličke šéfa špeciálnej prokuratúry,“ podotkol a vyjadril nespokojnosť s jeho pôsobením vo funkcii.

Fico reagoval aj na prepustenie štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a bývalého dočasne povereného šéfa policajnej inšpekcie Petra Sch. z väzby. Tvrdí, že voči nim existujú riadne a legálne získané dôkazy, že si vymýšľali obvinenia.

„Potvrdilo sa, že títo vyšetrovatelia páchali trestné činy,“ vyhlásil. Vzhľadom na ich prepustenie sa pýta, ako sa majú cítiť iní, napríklad bývalý policajný prezident Tibor G. či bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. Podľa Fica sú vo väzbe iba na základe výpovedí udavačov a bez priamych dôkazov.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM