Marek Kravjar Správy

Poslanec Dostál: Plagiátor Andrej Danko „vlastnou hlavou” napísal len úvod a obsah rigorózky

Našla sa ďalšia publikácia, z ktorej Andrej Danko mal čerpať informácie vo svojej rigorózke. Dôkazy predniesol poslanec Ondej Dostál.

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Dostál: Plagiátor Andrej Danko „vlastnou hlavou” napísal len úvod a obsah rigorózky
Zdroj: Facebook

Kauza rigoróznej práce predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka prepukla v septembri 2018. Denník N vtedy prišiel s informáciou, o nejasných okolnostiach získania titulu doktora práv predsedom Národnej rady.

Zatiaľ čo v jeho oficiálnom životopise bolo uvedené len štúdium na Právnickej fakulte Univerzite Komenského (UK), Danko rigorózne konanie na tejto univerzite nikdy neabsolvoval. Informáciu potvrdil aj rektor UK Karol Mičieta.

Neskôr vyplynulo, že Danko získal titul JUDr. na Katedre trestného práva Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB. Obhajoval rigoróznu prácu s názvom Verejná správa a jej charakteristic­ké črty.

Dňa 21. septembra 2018 urýchlene požiadal dekana UMB Milana Triznu o nesprístupnenie svojej práce, čomu hneď v ten deň vyhoveli.

Denníku N sa nakoniec podarilo k práci dostať a zistili, že práca je plagiátom pozostávajúcim z textov piatich publikácií. Následne túto informáciu dňa 11. januára 2019 potvrdila aj Účelová komisia Akademického senátu UMB.

Danko napriek tomu obvinenia z plagiátorstva dodnes popiera.

Zákon o Dankovej rigorózke

Nové informácie priniesol poslanec Ondej Dostál z SaS/OKS „Prečítal som si Rigoróznu prácu Andreja Danka a zaujala ma do tej miery, že som sa ju rozhodol predložiť ako návrh zákona,“ postavil sa pred novinárov poslanec a dôvodovú správu prepísal od slova do slova z Dankovej rigorózky. „Jediný rozdiel je, že ju uvádzam aj s pôvodnými zdrojmi. Či už sa jedná o vetu, odstavce alebo celé strany," vysvetľuje poslanec.

Reakciou Andreja Danka bol pokus stiahnuť tento zákon z programu schôdze Národnej rady. Obrátil sa na Ústavnoprávny výbor, aby posúdil, či je v súlade s legislatívnymi pravidlami tvorby zákonov, pričom nekonkretizoval, v čom by mal byť problém.

Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) sa pokúsil Dankovi vyjsť v ústrety a predniesol uznesenie, ktoré hovorí, že nemá normatívny charakter. Poslanec Dostál ale hovorí, že máme také zákony a svoj návrh priradil k zákonom o zásluhách Milana Rastislava Štefánika, Andreja Hlinku či Alexandra Dubčeka. „Nechcem, samozrejme, prirovnať Andreja Danka k velikánom slovenských dejín,“ spresnil.

Ďalšou námietkou bolo, že Dostál nemyslí svoj návrh vážne a že návrh je recesiou.

Výbor uznesenie zatiaľ nevydal.

Nové dôkazy

Dostál ale priniesol aj nové zistenia ohľadom plagiátorskej rigoróznej práce predsedu SNS Andreja Danka. Komisia Akademického senátu Univerzity Mateja Bella zistila, že 63 strán z celkového počtu 72 strán vykazuje vysokú mieru zhody s uvedenými zdrojmi. Konkrétne s piatimi publikáciami.

„Podarilo sa mi dopracovať aj k šiestej práci Vybrané otázky štátnej správy a správneho práva. To je práca, ktorú sa nepodarilo zohnať ani komisii Akademického senátu. A vďaka tomu som identifikoval ďalších 8 až 9 strán z rigoróznej práce Andreja Danka. Takže teraz je pokrytie kompletné," tvrdí Dostál.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Facebook

Pre názornú ukážku poslanec Dostál pripravil aj „plachtu", kde ku každej z identifikovaných prác pridelil farbu. Bielych miest tam tak ostalo už len veľmi málo. Obsah, úvod a jedna strana v texte, „čo ale neznamená, že ju Danko napísal sám, ale že sa nepodarilo identifikovať zdroj," vysvetľuje Dostál a dodáva, že:

„Jeho rigorózna práca je plagiát od začiatku až do konca.“

Andrej Danko na margo zákona pre RTVS povedal, že „Dostál je ťažký autista, ktorý si lepšie rozumie so psíkmi ako s ľuďmi." V reakcii na toto vyhlásenie sa podľa Dostála ozvala Dankovi matka autistického dieťaťa, ktorú pobúrilo jeho vyhlásenie. Od predsedu NR SR žiada Danka, aby sa za toto vyhlásenie ospravedlnil.

„Danko nevie, čo je porucha autistického spektra a namiesto toho, aby im pomáhal, robí si z nich žarty," vyhlásila na margo Dankovćh prejavov poslankyňa Zuzana Zimenová (SaS).

„Andrej Danko svojím hrubým slovníkom uráža nielen autistov, ale on uráža kde koho. Máme v pamäti jeho vyhlásenia, keď povedal, že Lucia Ďuriš Nicholsonová je „cigánočka“, či vyhlásenie o Igorovi Matovičovi, že je „buzerant“." doplnila Zimenová.

Podľa poslankyne Andrej Danko zásadne uráža svojich politických súperov prirovnaniami, kde znevažuje menšiny a zraniteľné skupiny.

„Predseda NR SR Andrej Danko sa nebude k pánovi poslancovi vyjadrovať. Túto iniciatívu vníma ako jeho predvolebnú kampaň,“ komentoval pre TASR v utorok Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM