Lucia Zákopčanová Regióny Rôzne Zo Slovenska

Poslankyňa Janette Hrbálová v ROZHOVORE: Mojím prianím bola samostatná obec Revúčka

Revúcki poslanci sa denne stretávajú s ľuďmi a riešia ich problémy. Nielen o tom, s čím sa na nich obracajú obyvatelia, nám v rozhovore prezradila poslankyňa za miestnu časť Revúčka, Janette Hrbálová.

Ilustračný obrázok k článku Poslankyňa Janette Hrbálová v ROZHOVORE: Mojím prianím bola samostatná obec Revúčka
31
Galéria
Foto: Janette Hrbálová

Poslankyňou mestského zastupiteľstva v Revúcej za miestnu časť Revúčka je druhé volebné obdobie. V rozhovore sme vyspovedali revúcku poslankyňu Janette Hrbálovú.

Čo vás tomu primälo, aby ste vstúpili do komunálnej politiky?

Vždy ma zaujímalo dianie v našej miestnej časti, chýbali mi tu športové a kultúrne vyžitia našich spoluobčanov. Deti v školskom veku, starší občania, nemali kde tráviť svoj voľný čas, deti s MŠ v Revúčke nemali kde ukázať svoje nadanie. Najviac čo ma trápilo a nielen mňa, ale aj všetkých občanov bolo, že sme nemali vybudovanú kanalizáciu i napriek tomu, že projekt bol niekoľko rokov vypracovaný, cestu do kostola sme mali rozbitú – štrkovú, mestské cesty v miestnej časti v Revúčke boli ťažko priechodné. Pripadalo mi to ako keby „Revúčka spala“. Tak som sa rozhodla, že sa ju pokúsim prebudiť do života.

Je niečo čo vás v Revúčke trápi?

Mojím prianím bola samostatná obec Revúčka. Postavenie mestskej častí je veľmi zložité, rozpočet pre mesto a mestskú časť je len jeden. Keby Revúčka fungovala ako samostatná obec (ako napr. Mokrá Lúka), fungovanie samosprávy by bolo výhodnejšie. Na odčlenenie od mesta by totiž muselo byť vypísané referendum v celom meste a počet obyvateľov novovzniknutej obce by musel byť podľa zákona nad 3000 obyvateľov. Naša mestská časť ich má 548. Najväčší problém pre obyvateľov Revúčky sú poplatky za komunálny odpad. Zákon ustanovuje jednotlivé kritériá určenia sadzby poplatku za odpady a ich minimálne a maximálne hodnoty. Firma, ktorá robí zber komunálneho odpadu, si fakturuje sumu za množstvo vyvezeného odpadu z mesta a ten sa potom prepočíta podľa VZN mesta na občana. Nachádzame sa však v stave, ktorý sa nám už nepodarí zmeniť. Preto je pre mňa dôležité hájiť záujmy a riešiť problémy nielen Revúčky, ale aj mesta Revúca. Vo vzťahu k občanom je prvoradou úlohou to, aby som niečo v našej mestskej časti vybudovala a aby niečo po mne, ako poslankyni mestského zastupiteľstva, zostalo.

Čo sa zmenilo v našej miestnej časti odkedy ste poslankyňou?

Na to by ste sa mali opýtať spoluobčanov, aby to nevyznelo ako samochvála. Ja môžem povedať, že Revúčka ožila, ale skôr je to o mojich osobných aktivitách a o záujme ostatných spoluobčanov podieľať sa na zveľaďovaní našej miestnej časti Revúčky. Hneď v prvom roku zvolenia do funkcie sme založili s malou skupinkou dôchodcov JDS v Revúčke – môžem povedať po siedmich rokoch, že som na dôchodcov veľmi hrdá. Je ich cez 70 členov, sú veľmi aktívni, teším sa dobrej spolupráce s pani riaditeľkou a pani učiteľkou z našej MŠ, s ktorými pripravujeme spoločenské akcie pre deti ako karneval a Deň detí. Školopovinné deti svoj voľný čas trávia v CVČ v Revúčke. Každé letné prázdniny pre ne organizujeme tábor, alebo výlet.

Máme novú asfaltovú cestu ku kostolu, dočkali sme sa kanalizácie a následne vďaka poslancom mestského zastupiteľstva v Revúcej aj nových asfaltových kobercov na mestských cestách. Vymenili sa okná, dvere, upravila sa fasáda, zrekonštruovala sa strecha na KD v Revúčke. Zrealizoval sa sen väčšiny obyvateľov – výstavba multifunkčného ihriska. To bolo to najťažšie presadenie návrhu v mestskom zastupiteľstve za sedem rokov, ale výsledok stojí za to. Väčšina obyvateľov Revúčky sme kresťania, preto sa vyžívame aj duchovne. Každý piatok v predveľkonočnom období vykonávame modlitby krížovej cesty. Vďaka dobrým ľuďom organizujeme mnoho športovo kultúrnych akcií, akou bola i tá posledná, oslava 590. výročia od prvej písomnej zmienky o Revúčke, spojená s oslavou Dňa detí a stavania mája.

Aké priority má Revúčka pre tento rok?

Už prekračujeme prvú polovicu tohto roka a máme za sebou rekonštrukciu sociálnych zariadení v KD v Revúčke. Verím, že do konca volebného obdobia sa nám podarí zrekonštruovať sálu v KD a upraviť vonkajšie prostredie pred KD v Revúčke, kde by sme chceli vybudovať malé námestie – projekt je pripravený, čaká už len na financovanie a môže sa zrealizovať.

Zaujímajú sa ľudia o dianie v miestnej časti?

Ľudia sa zaujímajú, kontaktujú ma s rôznymi požiadavkami, majú veľa dobrých nápadov, s ktorých čerpám inšpirácie, chcú byť priamo v dianí, sú aktívni. Samozrejme, sú aj kritickí, čo si veľmi vážim, pretože kritika ma posúva dopredu.

A čo plány ohľadom budúcnosti Revúčky?

Ak sú ľudia spokojní, spokojná som aj ja. Žiadne veľké plány netreba robiť, len udržiavať a zveľaďovať už urobené, udržiavať a zveľaďovať dobré medziľudské vzťahy.

Ako sa zvyknete odreagovať po práci?

Zmysel môjho života spočíva v službe druhým. Moje povolanie je náročnejšie, ako práca v komunálnej politike, preto sa teším na každú aktivitu, ktorú považujem za relax.

Pozrite si v našej fotogalérii aj zábery z osláv 590. výročia prvej písomnej zmienky o Revúčke!

V OBRAZOCH: Oslavy v Revúčke priniesli folklór aj tradície
31
Galéria
Foto: J. Pullman
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM