Webnoviny - Svet

Posledná šanca sčítať sa je ešte cez víkend

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto. Foto: SITA/APBRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – V pondelok sa na Slovensku definitívne skončí sčítanie obyvateľov, domov a bytov. Vybraní pracovníci Štatistického úradu SR v Bratislave a na jeho ôsmich pracoviskách v krajských mestách budú aj posledný víkend pred skončením sčítania obyvateľom k dispozícii až do 20-tej hodiny.

„Štatistický úrad SR očakáva, že rovnako budú postupovať aj mestá a obce, ktorým zákon zveruje nielen výber sčítacích komisárov, ale aj zabezpečenie výkonu ich činnosti,“ uviedla tlačová tajomníčka ŠÚ SR Eva Kelemenová. Starostovia obcí a primátori miest na Slovensku vymenovali približne 20-tisíc sčítacích komisárov.

Od 13. mája doručujú sčítací komisári do domácností sčítacie formuláre a identifikátory potrebné na sčítanie. Štatistický úrad SR, ktorý sčítanie riadi, po prvý raz v histórii ponúkol verejnosti možnosť vyplniť formuláre aj cez internet. Elektronicky dostali 563 694 vyplnených sčítacích formulárov.

Obyvatelia, ktorí sa nesčítali cez internet, sú zo zákona povinní vyplniť tlačené sčítacie formuláre a opatrené identifikátormi ich najneskôr 6. júna odovzdať sčítaciemu komisárovi. Pri sčítaní platí zásada, že tam, kde obyvateľ formuláre a identifikátory od sčítacieho komisára prevezme, v tom istom mieste by ich mal vyplnené a opatrené identifikátorom sčítaciemu komisárovi aj odovzdať.

Práve spôsob kontaktovania sa so sčítacím komisárom je najčastejšou otázkou posledných dní zostávajúcich do ukončenia sčítania. Štatistický úrad SR upozorňuje obyvateľov, že podľa zákona o sčítaní sú povinní riešiť nedostatky v práci sčítacích komisárov príslušné obce a mestá. Obyvatelia, ktorým sa nedarí skontaktovať sa so sčítacím komisárom, by sa preto mali obracať na obecné, mestské alebo miestne úrady podľa miesta bydliska.

Zamestnanci samospráv sú povinní usmerniť obyvateľov, ako majú postupovať v situácii, keď ich nenavštívil sčítací komisár a nemajú komu odovzdať vyplnené sčítacie formuláre. Do pondelka 6. júna zostáva v prevádzke aj Informačná linka Štatistického úradu SR s číslami 02 / 321 01 040 a 32 111 40, pred ktoré je potrebné zadať aj pri volaní z pevnej linky predvoľbu príslušného telefónneho pásma (okrem Bratislavy).

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM