Správy Zo Slovenska

Pošťastí sa aj vám? Vláda už vie, komu odpustí odvody či pomôže vykryť straty

V prípade podporných opatrení, ktorých cieľom je pomôcť zamestnávateľom a živnostníkom, sa bude prihliadať i na špecifické podmienky v rámci jednotlivých rezortov.

Ilustračný obrázok k článku Pošťastí sa aj vám? Vláda už vie, komu odpustí odvody či pomôže vykryť straty
Zdroj: TASR

Vláda nebude plošne odpúšťať povinnosť platiť zdravotné a sociálne odvody, pretože sú firmy, ktorým sa aj v čase mimoriadnych opatrení pre nový koronavírus darí.

Uviedol to na stredajšom brífingu premiér Igor Matovič (OĽaNO). Štát bude podľa neho pomáhať prioritne subjektom, ktoré pre karanténu nemajú príjmy.

Komu odpustia odvody?

„Ak dnes niektoré firmy žijú v ilúzii, že všetky straty, akýkoľvek prepad tržieb zaplatí štát, teda my všetci, tak hovorím, že ich nebudú mať preplatené, lebo ako štát by sme skrachovali,“ oznámil.

Bohatšie firmy sa budú podľa neho „musieť trošku zariadiť aj samy“. „Určite nebudeme preplácať odvody alebo ich odpúšťať. Nie teda tak, že sa v najbližších týždňoch a mesiacoch ‚vypneme‘, že by sa neplatili sociálne a iné odvody,“ povedal. Napríklad reťazce majú podľa neho vďaka situácii vyššie tržby, ako mali pred „koronakrízou“.

Kobercový nálet nehrozí

Vláda podľa Matoviča bude pomáhať adresne, teda tým, ktorí sú bez príjmov. „Určite nepôjdeme nejakým kobercovým náletom, že by sme peniaze po Slovensku rozhadzovali z helikoptéry,“ zdôraznil. Pomoc bude podľa neho v rozsahu, čo si ju bude štát môcť dovoliť.

Podľa premiéra by vláda mohla v čase, keď bude mať k dispozícii dostatok testov na prítomnosť nového koronavírusu, kľúčovým firmám pomôcť s testovaním ich zamestnancov.

„Vieme fabriku rozdeliť na x-skupín, ktoré by sme testovali a vedeli by sme tak spustiť fabriky, ktoré by zo strachu pred koronavírusom dnes nefungovali,“ do­dal.

Ako štát pomôže rodičom i pracujúcim, sa dočítate aj TU:

Kríza pre umelcov

V prípade podporných opatrení, ktorých cieľom je pomôcť zamestnávateľom a živnostníkom, sa bude prihliadať i na špecifické podmienky v rámci jednotlivých rezortov.

Po stredajšom rokovaní vlády to v súvislosti s tzv. „prvou sociálnou pomocou“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Ako príklad uviedol oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu. „Hovoril som v utorok aj s pani ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽaNO), keďže v tejto oblasti je naozaj špecifická situácia a mimoriadne situácia postihuje veľa ľudí,“ upozornil. „Pomoc, na ktorú bude parlament schvaľovať zákonný rámec, chceme následnými vládnymi opatreniami cielene a adresne smerovať tam, kde je potrebná, o tom rokujeme zo všetkými ministerstvami,“ dodal šéf sociálneho rezortu.

Poškodení zamestnávatelia i živnostníci

Krajniak spolu s predsedom vlády SR Igorom Matovičom (OĽaNO) po stredajšom rokovaní vlády oznámili, že v rámci prvej sociálnej pomoci chcú vytvoriť i špeciálne podmienky na trhu práce, ktoré majú pomôcť poškodeným zamestnávateľom a živnostníkom z dôvodu prepadu ich tržieb.

Úpravami v zákone o sociálnom poistení by mali byť zamestnávateľom napríklad garantované výhodnejšie podmienky, ak udržia pracovné miesto, než keby mali zamestnanca počas mimoriadnej situácie prepustiť.

„Bude to príspevok na podporu udržania pracovného miesta, nárokovateľný za podmienok, ktoré stanoví vláda,“ vysvetlil Krajniak. Projekt bude financovaný z Európskeho sociálneho fondu, prípadne štátneho rozpočtu.

„Nárok bude po dobu mimoriadnej situácie a určitú dobu po skončení. Nárok má aj zamestnávateľ, ktorý musel prevádzku zatvoriť z dôvodu straty odbytu alebo pri problémoch na strane dodávateľov. Výška príspevku a stanovenie presných podmienok, toto všetko je rámec, ktorý po schválení zákona určí vláda,“ avizoval Krajniak.

Na príspevok majú mať nárok aj SZČO, ktorí tiež splnia podmienky, a museli zatvoriť svoju prevádzku pre nariadenie krízového štábu. Základnou podmienkou bude to, aby pokračovali v činnosti aj po skončení čerpania príspevku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM