Tlačové správy

Posunie sa veková hranica pre vstup do herní? Efekt žiadny, následky veľké, varuje Asociácia zábavy a hier

Poslancom sa na stoloch ocitol ďalší návrh, ako sprísniť zákon o hazardných hrách. V prípade schválenia si hazardné hry už legálne nezahrajú osoby mladšie ako 21 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Posunie sa veková hranica pre vstup do herní? Efekt žiadny, následky veľké, varuje Asociácia zábavy a hier
Zdroj: pixabay.com

Alkohol a cigarety áno, herne nie

Nové znenie zákona aktuálne predkladané koaličným poslancom Martinom Čepčekom ráta s posunutím súčasnej vekovej hranice pre vstup do kamenných herní či online kasín až o tri roky. Čerství oslávenci osemnástky sa tak legálne dostanú k alkoholu a cigaretám, no vstup do herne im umožnený nebude.

Aktuálne obmedzenia vraj nestačia

Predkladatelia argumentujú dostupnosťou výherných prístrojov, no na druhej strane zároveň priznávajú, že ich počty ubudli. „Dostupnosť výherných prístrojov v mieste trvalého bydliska sa znížila pre takmer 1 100 000 oby­vateľov Slovenska,“ píše sa v dôvodovej správe pri predkladanom návrhu, ktorá však ďalej konštatuje: „Efektívnosť tohto opatrenia sa stráca vďaka vysokej dostupnosti herní na dôležitých dopravných uzloch akými sú železničné a autobusové stanice. Pri ceste za prácou alebo za štúdiom majú ľahkú dostupnosť hazardných hier aj obyvatelia obcí kde sa herne nenachádzajú.

Nič prekvapivé

„Je to stav, pred ktorým sme mestá a obce varovali. Plošný zákaz herní nič nerieši, hráči sa jednoducho presunú tam, kde hrať môžu,“ konštatuje hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Hlobenová (Lukáčová) a pripomína tiež nedávnu raziu Úradu pre reguláciu hazardných hier, ktorý v mestách s platným zákazom herní zaistil rekordné množstvo nelegálnych kvízomatov. Počty kamenných herní pritom ubudli aj v dôsledku pandémie koronavírusu, kedy kvôli opatreniam zostávali po dlhé mesiace zatvorené. „Je to práve online hazard, ktorý počas tohto obdobia nabral na sile,“ informuje Dominika Hlobenová. Dostupné čísla ukazujú, že za prvý kvartál minulého roka, kedy boli kamenné prevádzky zatvorené, tržby z hazardu presiahli sumu 125 miliónov eur. Znamená to teda, že všetky tržby pramenili z online hazardu.

Rozmach online hazardu

„Herňu má teraz už každý doma vo vlastnej obývačke, alebo kdekoľvek inde, kde sa nachádza jeho smartfón. Táto forma zábavy je blízka najmä mladým,“ pokračuje Dominika Hlobenová. Aj keď by posunutie vekovej hranice pre hranie hazardných hier zahŕňalo aj túto formu hazardu, Asociácia zábavy a hier pripomína, že nie každá online herňa zostane mládeži neprístupná. „Ide najmä o zahraničné kasína bez oficiálnej licencie platnej na území Slovenskej republiky,“ upresňuje Dominika Hlobenová. Keďže tieto herne oficiálne na Slovensku nepodnikajú, neriadia sa ani platnou legislatívou a slovenský spotrebiteľ v nich nie je chránený. Predstavujú tak zvýšenú mieru rizika a mladí môžu pri hľadaní dostupného online hazardu zavítať na nebezpečné územie. „Nielenže sa k hazardu ľahko dostanú, ale ich údaje či finančné prostriedky môžu byť ľahko zneužité,“ konštatuje Dominika Hlobenová.

Otvorené dvere nelegálnemu hazardu

Asociácia zábavy a hier varuje pred podcenením situácie v súvislosti s mladými dospelými a pripomína, že čerství dvadsiatnici nie sú iba študenti bez finančného zabezpečenia. „Mnohokrát sú to ľudia, ktorí riadne zarábajú a nie je dôvod robiť z nich občanov druhej kategórie,“ upozorňuje Dominika Hlobenová a dopĺňa, že nežiadaným efektom v súvislosti s posunutím vekovej hranice by mohol byť aj nárast nelegálneho hazardu, ktorý by novovzniknutý dopyt hráčov od 18 do 21 rokov naplnil. „Posledné, čo naše mestá a obce potrebujú, je prítomnosť mafie a kriminálnych živlov, ktoré len čakajú na svoju príležitosť.“ V podobnom duchu sa k obmedzeniam v súvislosti s hazardom či alkoholom vyjadril aj niekdajší minister hospodárstva Richard Sulík: „Zvýšite daň z hazardu, o to viac vám začnú vznikať nelegálne herne. Zvýšite daň z alkoholu, budú vám vznikať čierne pálenice.“

Prevencia dôležitejšia než zákaz

Asociácia zábavy a hier vidí lepšie riešenie v osvete a dostatočnej prevencii závislostí. „Dôsledné vzdelávanie a včasná prevencia namiesto tvrdých zákazov určite prospeje našej spoločnosti viac,“ uzatvára Dominika Hlobenová a pripomína, že prevádzkovatelia sú pripravení aktívne podporiť aj projekty smerujúce k prevencii závislostí.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM