Zo Slovenska

Potešujúca správa. Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky sa výrazne zníži

Návrh novely zákona o diaľničnej známke prináša niekoľko zmien, ktoré už čoskoro môžu vstúpiť do platnosti.

Ilustračný obrázok k článku Potešujúca správa. Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky sa výrazne zníži
Zdroj: TASR

Už od októbra tohto roku by malo platiť, že pokuta za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky, sa zníži hneď o polovicu – z 300 na 150 eur. Zabezpečiť to má návrh novely zákona o diaľničnej známke. Ten v pondelok odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady, návrh sa tak môže už v septembri schváliť.

Ministerstvo dopravy má novelou zmeniť aj periodicitu pokutovania vodičov. V praxi by to znamenalo, že šofér môže druhú pokutu dostať až mesiac po tej prvej. Momentálne platí, že sa pokutuje za každý deň jazdy bez diaľničnej známky. Novinkou je aj to, že ak motorista, ktorý v období posledného roka takúto pokutu zaplatil a opätovne poruší zákon, najnovší prehrešok mu bude odpustený.

PREČÍTAJTE SI: V Prešove došlo k tragédii: Zrážku áut neprežil malý chlapček (†9)

Lipšicovi sa návrh nepáči

Portál Aktuality.sk cituje slová Daniela Lipšica z OĽaNO-NOVA, ktorý si myslí, že by sa takto exekutíva mohla rozhodnúť, aké zákony bude aplikovať a aké nie. „To je akoby prokuratúra povedala, že za znásilnenie sú príliš vysoké tresty, tak kým sa neznížia, nebudeme tieto skutky postihovať.“

Lipšicovi oponoval predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Róbert Madej, ktorý hovorí, že v prípade, že sa v trestnom práve znižujú sadzby, tak skôr začaté konania sa dokončia na základe pravidiel, ktoré nanovo vstúpili do platnosti.

PREČÍTAJTE SI: Vedci vyvinuli unikátny sterilný materiál, ktorý pomôže pri popáleninách

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM