Zo Slovenska

POTULKY PO SLOVENSKU: Zachráňte hrady a kláštory! Osem miest, ktoré potrebujú vašu pomoc

Cez leto sa budeme túlať po Slovensku. Predstavíme vám najkrajšie výhľady, rozhľadne, tajomné miesta, alebo hrady a zámky, kde sa nakrúcali známe rozprávky. Štartujeme článkom o historických pamiatkach, ktoré potrebujú opravu. Pomôcť môžete aj vy. Ako priložiť ruku k dielu?

Ilustračný obrázok k článku POTULKY PO SLOVENSKU: Zachráňte hrady a kláštory! Osem miest, ktoré potrebujú vašu pomoc
Zdroj: internet

Krásna krajina v strede Európy. To je Slovensko. A dotvárajú ju aj zubom času poznačené hrady, kostoly a kláštory, ktoré potrebujú pomoc všetkých tých, ktorým história nie je ľahostajná. Chceli by ste počas prázdnin pomôcť pri ich renovácii? Toto je osem miest, kde vašu aktivitu určite ocenia.

Katarínka

Kde sa nachádza? 20 km od Trnavy

Kedy môžete pomôcť? v štyroch dvojtýždňových cykloch od júla do augusta

Info: web kláštora

Ruiny starobylého kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádzajú asi 20 km od Trnavy. Bývalý františkánsky kláštor zo 17. storočia, ako i zvyšky pôsobivého kostolíka ležia v lesoch Malých Karpát, no mnoho ľudí o ich existencii ani nevie. V snahe zabrániť ďalšiemu pustnutiu kláštora sa počas leta na mieste organizujú štyri turnusy dvojtýždňových táborov pre mladých ľudí od 17 rokov, ktorí môžu priložiť ruku k dielu a pomôcť tak k záchrane týchto významných pamiatok.

Kláštorisko

Kde sa nachádza? Letanovce, Slovenský raj

Kedy môžete pomôcť? počas leta od 6. júla do 30. augusta

Info: stránka združenia za záchranu kláštora

V srdci Slovenského raja, na prieseku tratí populárnych turistických chodníkov, sa nachádzajú rozsiahle ruiny kartuziánskeho kláštora. V tomto najvyššie uloženom kláštornom objekte na Slovensku (760 m n. m.) pôsobil vyše 250 rokov mlčiaci rád Kartuziánov. Do obnovy a údržby ruín kláštora sa môžu aktívne zapojiť aj dobrovoľníci, pre ktorých sa počas letných prázdnin organizujú týždenné turnusy (v termínoch od 6.7. do 30.8.).

Lietavský hrad

Kde sa nachádza? 14 km od Žiliny

Kedy môžete pomôcť? počas letných mesiacov

Info: web združenia za záchranu hradu

Pomerne zachovaný hrad z 13. storočia, ktorý leží približne 14 km od Žiliny, majú pod patronátom členovia Združenia na záchranu Lietavského hradu. Patrí k najrozsiahlejším zrúcaninám na Slovensku a združenie, ktoré hrad aktívne rekonštruuje, s ním má veľké plány. Budúci rok by mali na hrade pri príležitosti 450. výročia narodenia Juraja Thurzu otvoriť expozičné miestnosti, neskôr sa počíta aj s hradnou knižnicou. Združenie pre dobrovoľníkov organizuje reštaurátorské workshopy ako aj pracovno-relaxačné pobyty.

Hrad Čabraď

Kde sa nachádza? v okrese Krupina uprostred Krupinskej vrchoviny

Kedy môžete pomôcť? od 8. do 10. júla

Info: webová stránka združenia za záchranu hradu

Pôvod hradu, rozprestierajúceho sa neďaleko Krupiny, je datovaný do polovice 13. storočia. V minulosti patril rodu Hunt-Poznanovcov, v 14. storočí ho dobyl Matúš Čák, neskôr ho vlastnili Koháryovci. Hrad chátral od roku 1812, kedy ho posledný majiteľ vypálil. Na obnove Čabradského hradu sa aktívne pracuje už dvadsať rokov. Od roku 2000 má jeho obnovu pod palcom združenie Rondel, ktoré čerpá potrebné financie z rôznych grantov. Do rekonštrukcie sú zapojení nielen dobrovoľníci, ale aj dlhodobo nezamestnaní. Momentálne sa pracuje na obnove severného paláca, do ktorej sa od 8. do 10. júla môžu zapojiť aj dobrovoľníci.

Pustý hrad

Kde sa nachádza? vo Zvolene

Kedy môžete pomôcť? v letných mesiacoch (18. až 29. 7. a 1. až 12. 8. archeologický workshop)

Info: web

Napriek tomu, že hrad (pravdepodobne z 12. storočia) je ruinou a veľa z jeho múrov neostalo, aj toto leto na ňom budú prebiehať rekonštrukčné práce. Opäť do nich budú zapojení nezamestnaní občania, ktorých mzdy pokrývajú prostriedky z európskych fondov.

Okrem archeologického výskumu, ktorý bude okrem iného na hrade realizovať Katedra archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre počas medzinárodnej Letnej školy archeológie, plánujú na hrade aj stavebno-konzervačné práce. Ich súčasťou bude obnovenie vstupnej brány na Dolnom hrade či zastrešenie cisterny na Hornom hrade.

Hrad Revište

Kde sa nachádza? v blízkosti Žarnovice

Kedy môžete pomôcť?

Info: web

Na záchrane hradu neďaleko Žarnovice, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube, sa podieľa Združenie na záchranu hradu Revište. Hrad bol v minulosti v havarijnom stave, ktorý vyústil až do zrútenia hradného múru. Toto leto sa práce budú sústrediť predovšetkým na obnovu severného paláca a jeho obytnej veže. V minulých rokoch pribudli náučný chodník aj parkovacia plocha, ktoré prilákali viac návštevníkov.

Hrad Čičva

Kde sa nachádza? nad obcou Sedliská v blízkosti Vranova nad Topľou

Kedy môžete pomôcť? každú sobotu v roku

Info: stránky občianskeho združenia

Neďaleko Vranova nad Topľou sa nad obcou Sedliská týčia zrúcaniny hradu Čičva. Členom občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva sa podarilo získať finančné prostriedky z ministerstva kultúry, vďaka ktorým bude na hrade uskutočnený archeologický výskum. Získané informácie sa použijú neskôr pri obnove hradu. Okrem úpravy hradného areálu sa plánujú aj murovacie práce na obrannej veži. Hrad, ktorý počas svojej histórie bol aj vo vlastníctve Bátoryovcov, v tomto roku oslavuje 700. výročie prvej písomnej zmienky. 21. augusta budú na hrade usporiadané prvé Hradné slávnosti s pestrým kultúrnym programom.

Vodné mlyny v Kvačianskej doline

Kde sa nachádza? Kvačianska dolina v Chočských vrchoch, oblasť Oblazy

Kedy môžete pomôcť?

Info: stránka

Kultúrna pamiatka ležiaca v Kvačianskej doline je jedným zo skvostov našej krajiny, radi ju navštevujú aj turisti. V minulosti boli na tomto území tri vodné mlyny, stretneme sa ale aj so spomienkami na štvrtý, ktorý bol v 19. storočí zničený. Takzvaný gejdošovský (alebo horný) je pozostatkom doby minulej, aktuálne sa pýši zrekonštruovaným mlynským zariadením. Dolný mlyn sa nazýva aj brunčiakovský, zaujme vynovená píla. Tretí mlyn bol krčmou, ktorú ale počas II. svetovej vojny podpálili nemeckí vojaci a po stavbe zostali len ruiny.

Zrúcaniny
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM