Filip Chudý Správy

Považskobystrické stredné školy sa môžu tešiť: Takto sa v tomto roku zmenia

Stredné školy v našom meste sa budú v priebehu tohto roka renovovať. Čo všetko sa plánuje urobiť?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrické stredné školy sa môžu tešiť: Takto sa v tomto roku zmenia
Zdroj: TASR

V zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je šesť stredných škôl v Považskej Bystrici. Vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Veronika Rezáková prezradila, aké investície sa do nich v tomto roku plánujú. Najviac si polepší priemyslovka. „Do roku 2019 by budova Strednej priemyselnej školy (SPŠ) v Považskej Bystrici mala vstúpiť energeticky efektívnejšia. TSK do úprav klasických učební priemyslovky investuje z vlastných zdrojov bezmála 295 000 eur s cieľom nielen znížiť náklady školy súvisiace s vykurovaním, ale aj zvýšiť efektívnosť tepelného hospodárstva,“ povedala.

Do našej SPŠ pôjdu aj financie z Integrovaného regionálneho operačného programu. Trenčianska župa v rámci neho žiadala o nenávratný finančný príspevok na inováciu a modernizáciu odborného vzdelávania na priemyslovke. No TSK pripravuje aj projekt pre skvalitnenie odborného vzdelávania na oboch považskobystrických stredných odborných školách.

„V roku 2018 budeme realizovať projekt v SPŠ. Celkovo na jeho realizáciu vynaložíme viac ako 480 000 eur, z toho už schválený nenávratný finančný príspevok je vo výške takmer 440 000 eur. Modernizácia sa v tomto prípade dotkne v prevažnej miere vybavenia pre odborné vzdelávanie,“ priblížila vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková.

Rezáková ďalej uviedla, že na Strednej zdravotníckej škole v Považskej Bystrici TSK tento rok plánuje rekonštrukciu sociálnych zariadení, na budove obchodnej akadémie zasa čiastočnú rekonštrukciu elektroinštalácie, opravu teplovodného potrubia i ústredného kúrenia. „Investíciami do školských budov sleduje TSK postupné znižovanie modernizačného dlhu v oblasti školstva a skvalitnenie podmienok na výučbu i vzdelávanie,“ vyjadril sa župan Jaroslav Baška.

Investície neobídu ani považskobystrické gymnázium. Jeho vzhľad zlepšia plastové okná, ktoré na budove župa v rámci poslednej etapy výmeny okien obnoví za viac ako 78 000 eur, zároveň sa vypracuje aj projektová dokumentácia na rekonštrukciu gymnaziálnych balkónov. „Okná vymeníme aj na budove SOŠ strojníckej,“ doplnila vedúca odboru školstva Úradu TSK Daniela Hilčíková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM