Aktualizované ELA Cestovanie

Povinná izolácia a testovanie! POZOR na nové nariadenia pri prekročení hraníc

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR aktualizoval opatrenia v súvislosti s prekročením hraníc SR.

Ilustračný obrázok k článku Povinná izolácia a testovanie! POZOR na nové nariadenia pri prekročení hraníc
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Medzi rizikové krajiny budú od 1. septembra od 7.00 h zaradené aj Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta. Osoby prichádzajúce z rizikových krajín budú musieť absolvovať domácu karanténu.

Litva a Lotyšško

Ľudia prichádzajúci do Lotyšska a Litvy zo SR musia absolvovať 14-dňovú karanténu. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

„Do Lotyšska je možné pricestovať bez povinnosti absolvovať 14-dennú povinnú karanténu, ak v krajine, z ktorej osoba prichádza, počet nakazených za posledných 14 dní nepresiahol 16 prípadov na 100-tisíc obyvateľov,“ ozrejmilo ministerstvo. Rovnaká podmienka platí aj pre Litvu.

Rezort priblížil, že pri príchode leteckou, lodnou a autobusovou dopravou do Lotyšska sú cestujúci povinní vyplniť dotazník s kontaktnými informáciami, adresou, kde budú tráviť izoláciu, a so zoznamom krajín, ktoré za posledných 14 dní navštívili.

„Pri tranzite Lotyšska do inej krajiny karanténne opatrenia neplatia, no tranzit nemôže presiahnuť šesť hodín,“ spresnilo ministerstvo. Počas tranzitu Litvou sú podľa rezortu povolené len nevyhnutné zastavenia.

Domáca izolácia

Osobám, ktoré sa nachádzali 14 dní pred príchodom na Slovensko na území rizikovej krajiny Európskej únie a zároveň v tomto období nenavštívili rizikovú krajinu mimo Európskej únie (EÚ), úrad nariadil izoláciu v domácom prostredí až do obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19.

Podľa nariadenia hygienikov musia toto vyšetrenie absolvovať najskôr piaty deň po príchode z cudziny. Osoby bez príznakov môžu opustiť domácu izoláciu po desiatom dni aj bez absolvovania testu.

Od povinnosti absolvovať RT-PCR test sú oslobodené deti do troch rokov, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo pediater dieťaťa neurčí inak.

Osoby, ktoré pred príchodom na Slovensko navštívili počas predchádzajúcich 14 dní rizikovú krajinu mimo EÚ, nemôžu opustiť domácu izoláciu bez negatívneho výsledku RT-PCR testu.

Z Ukrajiny

V domácej izolácii musia po túto dobu zostať aj ostatní členovia domácnosti. Ešte pred prekročením hraníc z Ukrajiny na SR sa budú musieť osoby podľa nariadenia ÚVZ zaregistrovať na http://korona.gov.sk/ehranica.

Bez tohto potvrdenia nebudú môcť vstúpiť na územie SR. Občania mimo EÚ budú musieť mať toto potvrdenie k dispozícii počas celého pobytu.

Nariadenie spresňuje, kto sa po príchode na územie SR musí preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, ktoré nie je staršie ako 96 hodín. Konzílium odborníkov naďalej ľuďom odporúča zvážiť cestovanie do zahraničia.

Ukrajina pre šírenie nového typu koronavírusu uzavrie do konca septembra svoje hranice pre cudzincov. Opatrenie bude platiť od 29. augusta do 28. septembra.

Osoby prichádzajúce z Ukrajiny na Slovensko sa teda pred prekročením hraníc musia zaregistrovať. Platí to od utorka (1. 9.). Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

„Potvrdenie o tejto registrácii sú povinné preukázať príslušníkom Policajného zboru pri hraničnej kontrole pri vstupe do Slovenskej republiky cez vonkajšiu hranicu,“ povedali policajti.

Maďarsko zatvára hranice

Úrad vlády Maďarska oznámil, že od 1. septembra 2020 nebudú môcť cudzí štátni príslušníci vstúpiť na územie Maďarska, iba v odôvodnených prípadoch.

Vláda Maďarska sa kvôli vývoju situácie v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu rozhodla vrátiť k pravidlám ochrany hraníc, uplatňovaných počas prvej vlny epidémie.

Od 1. septembra 2020 platí zákaz vstupu do Maďarska, iným ako maďarským občanom.

„Do Maďarska môžu vstúpiť aj cudzinci s oprávnením na trvalý pobyt na území Maďarska a ich rodinní príslušníci, ak sa preukážu dokladom, respektíve disponujú platným povolením, ktoré im vydala cudzinecká polícia Maďarska a oprávňuje ich na pobyt na území Maďarska na obdobie dlhšie ako 90 dní,“ informuje o podmienkach cestovania slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Otvorené sú len nasledovné hraničné priechody:

  • Rajka – Čuňovo (diaľničný priechod)
  • Komárno – Komárom
  • Esztergom – Štúrovo
  • Parassapuszta – Šahy
  • Kráľ – Banréve
  • Tornyosnémeti – Milhosť

Aktualizované 21:58 Do Maďarska sa bude dať od stredy (2. 9.) dostať aj cez hraničný priechod Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhelyi. Informovalo o tom košické krajské policajné riaditeľstvo na sociálnej sieti.

Ako polícia uvádza, cestný hraničný priechod s Maďarskom v Sátoraljaújhelyi bude pre obojstrannú osobnú a nákladnú dopravu otvorený od 5.00 h.

Občanom SR, ktorí prichádzajú z inej krajiny za účelom tranzitu osobnou dopravou (napr. návrat z dovolenky v Chorvátsku) cez územie Maďarska bude umožnené tranzitovať späť na územie SR:

  • ak sa pri vstupe na územie Maďarska podrobia zdravotnému vyšetreniu a nepreukáže sa u nich podozrenie na ochorenie.​
  • preukážu cieľ svojej cesty ako aj cieľovú krajinu​
  • ich vstup do krajiny susediacej s Maďarskom, ktorá sa nachádza na plánovanej trase jeho cesty, je zabezpečený (Slovenská republika)
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM