Filip Chudý Regióny

Povodeň v Domaniži, vyhlásili mimoriadnu situáciu: VIDEO, ako sa voda valila obcou

Silné búrky spôsobili v Domaniži a okolí obrovské škody. Obcou sa prehnala prívalová vlna, na akú sa nepamätajú.

Zdroj: František Matušík

„Máme najväčšie škody v okolí a vyhlásili sme mimoriadnu situáciu,“ povedal pre Dnes24 starosta Domaniže František Matušík ml. po prívalovej vlne, ktorá sa prehnala obcou po nedeľných búrkach. Vyhlásili tiež tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý priebežne znížili na druhý, keďže prívalová vlna už nie je taká veľká.

Voda sa však vyliala v rámci okresu Považská Bystrica aj v Sádočnom a tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásil tiež Prečín.

Odrezaní od sveta

Aktuálne pracujú v Domaniži štyri bagre a nánosy odvážajú preč nákladné vozidlá. „Zaplavilo cesty, utrhlo nám novú cestu, stĺpy a pod. Najprv odrezalo horný koniec obce. Prišla dvojmetrová nárazová vlna v smere od Ďurďového, ktorá zahltila lesné cesty,“ opísal starosta Domaniže.

Približne 300 ľudí bolo podľa jeho slov odrezaných od sveta a nevedeli sa dostať preč z domovov. „Najprv odrezalo 150 domov, ale potom prišla druhá vlna od Čičmian na hlavnom toku Domanižanky, ktorá išla cez Sádočné a ďalej na Prečín. Najviac zasiahlo tých, čo sú pri hlavnom toku Domanižanky. Tam bolo zaplavených asi 30 domov,“ pripojil.

Viac správ zo Slovenska

Vyzývajú k trpezlivosti

Zároveň vyzval ľudí, aby boli trpezliví. „Volali nám niektorí, že majú vytopené zemiaky na poli, nech im to ideme odčerpať. Ale ľudia musia pochopiť, že najprv ideme odčerpať vytopené domy. Sú tu aj takí, čo majú dva metre vody v pivnici. Všetkým by sme radi pomohli, ale nemáme dosť ľudí a techniky,“ dodal Matušík.

Ten ďakuje všetkým za pomoc, keď prišli aj dobrovoľní hasiči zo susedných obcí, pričom pomohol aj súkromný sektor.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

V článku nižšie nájdete ďalšie informácie o povodni v Domaniži.

Pozrite si, ako to v Domaniži vyzerá.

OBRAZOM: Zatopená Domaniža po veľkej prívalovej vlne
8
Galéria
Zdroj: František Matušík

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM