Svet Zo zahraničia

Požiare na Sibíri sa nepodarilo dostať pod kontrolu: Horia milióny hektárov lesa

Na ruskej Sibíri aj naďalej vyčíňajú lesné požiare a nič nenasvedčuje tomu, že by slabli, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na pondelňajšie vyjadrenie ruských úradov.

Ilustračný obrázok k článku Požiare na Sibíri sa nepodarilo dostať pod kontrolu: Horia milióny hektárov lesa
6
Galéria
Zdroj: TASR

Momentálne horí na Sibíri vyše 200 požiarov na celkovej ploche približne 280 000 hektárov.

Napriek úsiliu hasičov dostať oheň pod kontrolu sa požiare v ostatných dňoch rozšírili. DPA pripomína, že na Sibíri horia aj ďalšie požiare s celkovou rozlohou vyše 2,7 milióna hektárov. Tie sú však v tak odľahlých oblastiach, že ich aktuálne ani nehasia, hoci sa rozširujú.

Podľa údajov environmentálnej organizácie Greenpeace požiare v Rusku od začiatku roka zničili už približne 13,4 milióna hektárov lesa, čo je väčšia plocha, než akú zaberá Grécko. Hasiči však zaznamenali aj isté úspechy: podľa ruských úradov sa im len v nedeľu podarilo uhasiť 50 lesných požiarov horiacich na ploche 5700 hektárov.

Ruská Sibír zažíva lesné a stepné požiare každé leto, tie tohtoročné sú však prudšie než v predošlých rokoch, čo súvisí aj so suchom v danej oblasti, píše DPA.

Rusi v lete často zakladajú táboráky a to i napriek varovaniam príslušných úradov, že by tak mohli zapríčiniť lesné požiare. Vo viacerých prípadoch existuje aj podozrenie na zločin podpaľačstva, informuje DPA.

Ľudí v niektorých oblastiach trápi toxický dym z požiarov a preto obviňujú úrady, že pri ich eliminácii nepostupujú dostatočne rýchlo. Vďaka zmene prúdeniu vetra sa už medzičasom zlepšila situácia so zadymením v Irkutsku a ďalších mestách.

Foto: ilustračné

Na Sibíri horí obrovská plocha lesa
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM