Tlačové správy

Pôžičku môžete získať aj bez dokladovania príjmu a bez registra

Prekonať krátkodobé finančne náročné obdobie sa niekedy nedá inak ako s pôžičkou. Aj keď nie vždy je jednoduché pôžičku získať, menšie sumy sú dostupné aj pre nezamestnaných, ľudí bez možnosti dokladovania príjmu a bez nahliadnutia do registrov.

Ilustračný obrázok k článku Pôžičku môžete získať aj bez dokladovania príjmu a bez registra
Zdroj: fizkes/Shutterstock.com

Prekonať krátkodobé finančne náročné obdobie sa niekedy nedá inak ako s pôžičkou. Aj keď nie vždy je jednoduché pôžičku získať, menšie sumy sú dostupné aj pre nezamestnaných, ľudí bez možnosti dokladovania príjmu a bez nahliadnutia do registrov.

Nielen v čase krízy je ekonomická situácia neľahká, čo spôsobuje, že mnohým z nás, napriek veľkej snahe mesačný príjem nepokryje ani základné potreby. Pomôcť nedokáže ani najbližšia rodina, čo znamená, že jediným alternatívnym riešením je pôžička.

Aj na trhu s pôžičkami však nastali zmeny a z dôvodu preventívnych opatrení je pri žiadosti o úver, schopnosť človeka svoje záväzky riadne splácať prísne posudzovaná. Pre mnohých to však znamená minimálne šance na úspešné uzatvorenie zmluvy o pôžičke a ďalšie starosti, ako preklenúť toto neľahké obdobie. Nehovoriac o tom, ak ste o stály príjem prišli, čo zrejme zanechalo aj menšie „stopy“ v úverových registroch.

„Zlyhanie je ale jednoducho príležitosťou začať odznovu, teraz však o čosi inteligentnejšie.“ Henry Ford

Napríklad s možnosťou získať peniaze bez veľkých starostí.

Existuje teda nádej. Dokonca hneď niekoľko typov pôžičiek, s ktorých dôležitými parametrami sa môžete v našom porovnaní zoznámiť.

Pôžičky bez registra

Zdroj: fizkes/Shutterstock.com

Úverový register je zoznam dlžníkov, ktorí nesplácali svoje pôžičky. Týka sa to úverov v bankách aj v nebankových spoločnostiach. Prístup k nemu majú všetky inštitúcie, ktoré poskytujú úvery. Do úverového registra sa môžete dostať už pri jednej omeškanej splátke, pričom záznam sa vymaže až po 5 rokoch.

Napriek tomu sú inštitúcie, ktoré vám požičajú peniaze aj so záznamom v registri. Pôžičky bez registra však zvyčajne neposkytujú banky ale iba nebankové spoločnosti. Možnosťou je napríklad PORT System, ktorý funguje na princípe aukčných pôžičiek od ľudí. Pri jednoduchom získaní takejto pôžičky ale treba počítať s pomerne vysokými úrokovými sadzbami.

Najlepšie samozrejme je, ak sa na zoznam dlžníkov vôbec nedostanete. Keď už sa rozhodnete požiadať o úver, robte to uvážene. Stáva sa, že ľudia požiadajú o úver vo viacerých bankách, ale čerpajú iba jeden. Ďalšie schválené ale nečerpané úvery bývajú niekedy registrom vyhodnotené ako negatívne a môžete sa dostať na zoznam.

Dôležité je stornovať žiadosť o úver, ktorý nebudete čerpať. Základom však je splácať úver včas a v plnej výške. Ak sa dostanete do finančných problémov a nie ste schopný úver splácať, komunikujte s inštitúciou, ktorá vám pôžičku poskytla. Uvidíte, že riešenie a ochota pomôcť sa vždy nájde.

Pôžičky bez dokladovania príjmu

Okrem čistého úverového registra banky spravidla požadujú aj dokladovanie príjmu. Ak nemáte pravidelný a dostatočný príjem, pôžičku zrejme nedostanete. Výnimkou sú nebankové spoločnosti a už spomínaný PORT System. Výška úveru je však limitovaná a takisto vás čakajú vysoké úrokové sadzby.

Pôžičky bez dokladovaniu príjmu a bez registra sú predsa len rizikové. Ak potrebujete iba menšiu sumu na preklenutie momentálnych finančných problémov, riešením môže byť žiadosť o povolené prečerpanie na účte v banke.

Dokladovanie príjmu má svoj význam, avšak v niektorých situáciách môže byť komplikáciou. Neraz sa stáva, že oficiálny príjem zamestnanca je nižší ako reálny. Pri nutnosti dokladovať príjem tak vzniká problém napriek tomu, že by ste úver boli schopný splácať.

Treba si uvedomiť, že bez dokladovania príjmu ide o rizikovejšiu pôžičku ako pre vás, tak aj pre inštitúciu, ktoré ju poskytujú. Pri pôžičkách tiež platí, že by mali byť poslednou možnosťou.

Rozumnejšie a istejšie je šetrenie, teda odkladanie si aspoň 10 % výplaty. Finančnú rezervu potom viete využiť v prípade neočakávaných výdajov či v období, keď ste nezamestnaný.

Pôžičky pre nezamestnaných

Pôžičky pre nezamestnaných fungujú v podstate rovnako ako pôžičky bez registra a dokladovania príjmu. Samozrejme pôžičky poskytujú najmä nebankové spoločnosti. Kým si ako nezamestnaný požiadate o pôžičku uistite sa, že ste vyskúšali všetky iné dostupné možnosti, napr. podpora v nezamestnanosti či zníženie životných nákladov na nevyhnutné minimum. V niektorých situáciách je jednoducho lepšie znížiť štandard na ktorý ste zvyknutý než sa ako nezamestnaný zadlžovať.

Kým nemáte zamestnanie a pravidelný príjem, je tu vysoké riziko nesplácania pôžičky, čo môže viesť až k exekúciám. V prípade, že už nejakú pôžičku máte a nezvládate ju platiť, neberte si ďalšiu, z ktorej zaplatíte splátku. Dostanete sa do nekonečného kolotoča splácania pôžičiek s vysokým úrokom.

Prioritou by malo byť hľadanie práce. Keď sa zamestnáte, splácanie záväzkov bude jednoduchšie a rýchlejšie. Ak by ste predsa len pôžičku potrebovali, môžete ju dostať výhodnejšie ako keď ste nezamestnaný.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: financer.com/sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM