Adela Fruckova Regióny

Pozná ho každý Žilinčan, no tieto obrázky treba vidieť: Budatínsky hrad na parádnych dobových obrázkoch

Budatínsky hrad je historickou a architektonickou pamiatkou Žiliny. Vznikol ako strážny hrad na sútoku riek Váhu a Kysuce a na križovatke obchodných ciest. Zažil si prerod Žiliny do mesta, viacerých majiteľov aj devastujúce požiare. Ako vyzeral kedysi?

Ilustračný obrázok k článku Pozná ho každý Žilinčan, no tieto obrázky treba vidieť: Budatínsky hrad na parádnych dobových obrázkoch
Zdroj: Dnes24.sk

Prvá písomná zmienka, ktorá ho spomína ako castrum Budetyn, pochádza z roku 1321, kedy zomrel jeho majiteľ Matúš Čák Trenčiansky. Vybudovaný bol v močaristom teréne na nízkom skalnom brale, ktorého plochu rozšírili umelým hlinitým násypom.

„Budatínsky hrad dnes tvorí súbor stavieb,ktoré vznikali od polovice 13. storočia – pôvodná valcovitá veža- až do 20. storočia. Valcovitá veža bola postavená na skalnom brale a mala strážnu funkciu. Majiteľom bol aj Matúš Čák Trenčiansky, Suňogovci až do roku 1945 Čákyovci. Postupne sa pristavili hradby a renesančné i barokové prístavby – najmä kaplnka,“ hovorí o dejinách veľkolepého objektu žilinský historik Peter Štanský.

Hrad v roku 1849 vyhorel. Od roku 1956 v ňom sídli Považské múzeum v Žiline. Najmä v poslednom období sa hrad obnovil, tak ako i zaujímavý park, postavený v anglickom štýle v polovici 19. storočia. Pozornosť vzbudzujú i mohutné 250 ročné lipy i javory.

Titulná fotografia článku zachytáva pohľad na kaplnku. Pre ďalšie fotografie nazrite do našej galérie.

Foto: Archív Petra Štanského (fotografie: Ing. Juraj Nedorost, kresba: Janko Alexy); aktuálna fotografia: TASR

Prečítajte si tiež:

Zažil ešte vládu Márie Terézie, no i dve svetové vojny: Toto je on, najstarší strom v Žiline

FOTO: Budatínsky hrad v histórii Žiliny
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM