Rôzne

Poznáte pravidlá Bieleho kódexu na svahu?

Sezóna je k lyžiarom žičlivá, s počtom lyžiarov však rastie aj počet úrazov. Horská záchranná služba má každý rok so zranenými lyžiarmi viac práce.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte pravidlá Bieleho kódexu na svahu?
Zdroj: TASR

Tohtoročná sezóna je k lyžiarom žičlivá, s počtom lyžiarov však rastie aj počet úrazov. Je preto potrebné byť aj počas lyžovačky v čase jarných prázdnin opatrní, dodržiavať pravidlá bezpečného lyžovania a nezabúdať na poistenie pre prípad úrazu.

Horská záchranná služba má každý rok so zranenými lyžiarmi viac práce. Minulú sezónu zasahovala pri 1619 úrazoch lyžiarov a snoubordistov, čo je šesťročný medziročný nárast.

Smrteľná lyžovačka

„Už tradične sú v najväčšom počte zastúpené úrazy horných a dolných končatín, či už ide o zlomeniny alebo vykĺbenia. Vyskytujú sa však aj úrazy hlavy. Najčastejšou príčinou úrazov je precenenie svojich schopností. Často dochádza aj k zrážkam lyžiarov. Každá osoba na svahu by preto mala zvážiť svoje možnosti, zohľadniť stav trate, počasie aj počet lyžiarov,“ hovorí Katarína Števčeková z Horskej záchrannej služby. Pribúda aj počet smrteľných úrazov, minulú sezónu zomrelo 19 návštevníkov hôr.

Lyžiar by sa mal na svahu správať vždy zodpovedne. Na lyžiarskych tratiach platia vyhláška Ministerstva vnútra SR a medzinárodné lyžiarske pravidlá FIS, známe ako Biely kódex.

Okrem toho môžu mať prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk vlastné pravidlá, ktoré sú nad rámec tých medzinárodných. „Často dochádza aj k zrážkam lyžiarov. Každá osoba na svahu by preto mala zvážiť svoje možnosti, zohľadniť stav trate, počasie aj počet lyžiarov,“ približuje Števčeková.

Biely kódex

Podľa Bieleho kódexu je lyžiar povinný správať sa ohľaduplne, aby neohrozil a nepoškodil zdravie, život a majetok ostatných. Rovnako musí prispôsobiť rýchlosť a štýl jazdy svojim schopnostiam, terénu a zaľudnenosti svahu.

Platí tiež pravidlo, že na svahu je vždy zodpovedný ten, čo prichádza zhora. Musí tak rýchlosť a smer jazdy upraviť a neohroziť pred ním jazdiacich ľudí. Lyžiar je tiež povinný dodržiavať značky a upozornenia na tratiach, rovnako poskytnúť prvú pomoc inému pri úraze.

Pred lyžovačkou treba pamätať aj na pripoistenie pre prípad úrazu. Bežný lyžiar pohybujúci sa na udržiavanej zjazdovke nemusí mať bezpodmienečne poistenie pre prípad zásahu horskej služby.

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk poskytujú v rámci predávaných skipasov aj službu prvej pomoci a transport zraneného do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia. Odporúča sa tiež pamätať na poistenie trvalých následkov úrazov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM