Aktualizované Regióny

Pozor, ak máte TÚTO poisťovňu! Košická nemocnica vám poskytne len neodkladnú pomoc

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera sa s nemocnicou nedohodla na pokračovaní zmluvy. Čo to znamená pre pacientov?

Ilustračný obrázok k článku Pozor, ak máte TÚTO poisťovňu! Košická nemocnica vám poskytne len neodkladnú pomoc
Zdroj: TASR/František Iván

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice bude poistencom súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera od apríla poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Nemocnica sa totiž nedohodla s poisťovňou na pokračovaní zmluvného vzťahu. Platnosť aktuálnej zmluvy vyprší 31. marca.

TASR o tom informoval PR špecialista poisťovne Matej Štepianský. Ako uvádza poisťovňa na svojom webe, UNLP poskytne poistencom Dôvery bezplatne všetku potrebnú zdravotnú starostlivosť v prípade úrazu, akútnych zdravotných ťažkostí alebo akútneho zhoršenia zdravotného stavu či pomoc pre pacientov s COVID-19.

Dôvera deklarovala, že zdravotnú starostlivosť pre poistencov zabezpečí v ďalších nemocniciach na území Košíc a v okolí.

Žiadne bežné vyšetrenia

Poisťovňa upozorňuje, že ambulantnú špecializovanú starostlivosť ako aj ďalšie vyšetrenia (RTG, CT, sono) nebude UNLP poistencom Dôvery poskytovať. Výnimkou môže byť priama úhrada pacienta za liečbu či vyšetrenie.

„Všetkých našich poistencov, ktorí mali naplánovanú liečbu v UNLP Košice, budeme postupne telefonicky a emailom informovať, ako majú postupovať,“ avizoval Štepianský. Pripomenul, že UNLP z dôvodu pandemických opatrení pracuje prevažne v režime poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti, plánované hospitalizácie a liečba sú poskytované v redukovanom režime.

Dôvera s nemocnicou naďalej rokuje. „Mrzí nás táto situácia, UNLP ako jediná nemocnica na Slovensku odmietla našu ponuku, ktorú sme jej predostreli. Rovnakú ponuku, v súlade so štátnym rozpočtom, akceptovali všetky ostatné nemocnice na Slovensku,“ doplnil Štepianský. Poukázal tiež na to, že UNLP odmietla aj ponuku na zrušenie všetkých finančných limitov, ktoré sa týkajú rozsahu a objemu poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Nikoho nepošlú preč

Aktualizované 17.45

K vzniknutej situácii sa vyjadrila aj univerzitná nemocnica. S poisťovňou Dôvera sa chce dohodnúť na zmluvnom vzťahu. Tvrdí však, že nemôže uzavrieť zmluvu, ktorá v konečnom dôsledku znevýhodní pacientov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Ako UNLP uviedla vo svojom stanovisku, k dohode nedošlo z ekonomických dôvodov, resp. pre nedostatočné platby za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. „Nedostatočnosť platieb bola z našej strany komunikovaná ako pomer platby za ekonomickú náročnosť liečby pacientov oproti platbám Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Všetky platby od poisťovní idú v prospech poskytovania zdravotnej starostlivosti, preto trváme na tom, aby poisťovňa Dôvera platila UNLP rovnako ako najväčšia zdravotná poisťovňa na trhu,“ vysvetlil generálny riaditeľ nemocnice Vladimír Grešš.

Podľa neho je to aj jedným z dôvodov strát UNLP a opakujúcich sa oddlžovaní štátnej nemocnice. „Pre nás je čas na podpis novej zmluvy dnes do polnoci, stále má poisťovňa Dôvera príležitosť nastaviť spravodlivé podmienky platieb tak, aby sme mohli poskytovať zdravotnú starostlivosť všetkým jej pacientom,“ doplnil.

Podľa slov nemocnice bude, napriek vzniknutej situácii, každý pacient, ktorý príde na ošetrenie, vyšetrený. „Popíše svoj zdravotný problém a lekár po vyšetrení rozhodne, či ide o akútnu alebo neakútnu zdravotnú starostlivosť," uviedla nemocnica. O vzniknutej situácii sú podľa UNLP informované všetky pracoviská, kliniky, oddelenia, centrá a ambulancie. Nemocnica tiež od 1. apríla zriadia pre poistencov Dôvery aj nové klientske centrá v oboch svojich areáloch, na Triede SNP a na Rastislavovej ulici v pavilóne XIV. K dispozícii budú v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 hod.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM