Aktualizované MI Zo Slovenska

POZOR! Jarmočníci avizujú ďalšie blokády diaľnic. Kam sa presunú?

Stovky predajcov i kolotočiarov spomalili v pondelok ráno premávku na diaľnici pred Bratislavou. Premiér s nimi nechce rokovať, a tak varujú, že protesty budú pokračovať aj v iných kútoch Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku POZOR! Jarmočníci avizujú ďalšie blokády diaľnic. Kam sa presunú?
Zdroj: TASR

Hoci väčšina opatrení v súvislosti s koronakrízou sa už na Slovensku uvoľnila, niektoré pretrvávajú. Napríklad nesmú sa konať hromadné akcie, kde sa stretne viac ako tisíc návštevníkov. To znamená, že ľudia môžu zabudnúť na tradičné jesenné jarmoky, vinobrania a všetky väčšie trhy.

Predajcovia, ktorých podobné akcie živia, sa obávajú o stratu živobytia. Chcú zákaz zrušiť, a preto zablokovali diaľnicu. Tam sa to však nekončí.

Robili nám napriek

Trhovníci sa sústredili skoro ráno pred siedmou hodinou na diaľničnom odpočívadle Zeleneč. Odtiaľ chceli vyraziť smerom na Bratislavu a spomaľovať premávku, aby protestom upozornili na svoje nenaplnené požiadavky.

„Je to veľká krivda. Vo všetkých okolitých krajinách sú naplánované veľké akcie, kam budú môcť ísť aj Slováci, a potom sa vrátiť domov. Žiadame, aby sa limit tisíc osôb na podujatie zrušil aj u nás,“ uviedol spoluorganizátor protestu Miroslav Bellan pre televíziu TA3.

Na mieste boli stovky áut z celého Slovenska, vrátane veľkých prívesov a kolotočov. Policajti im však ich zámer výraznejšie spomaliť premávku na diaľnici prekazili. „Dávali nám fúkať, niektorým aj dvakrát, zastavovali nás, kontrolovali a pokutovali. Robili nám napriek,“ zhodnotil to Bellan.

Policajti púšťali autá z odpočívadla na diaľnicu len postupne, takže sa im podarilo zabrániť výraznejšiemu spomaleniu rannej premávky. Napriek tomu kolóna pomaly idúcich áut znepríjemnila ráno mnohým motoristom.

Budeme pokračovať aj inde

Miroslav Bellan si opakovane vylieva srdce, že premiér Igor Matovič ich stále ignoruje. Zaslali mu list s požiadavkami. „Nikto s nami nekomunikuje, stále čakáme, že sa niekto ozve, naše telefóny sú verejné. Teraz sa rozídeme domov oddýchnuť si, a potom zasadne náš výbor.“

Miroslav Bellan zároveň v TA3 varoval, že ak sa im nikto neozve, na budúci týždeň sa vyberú zablokovať ďalšie diaľničné úseky: „Náš protest chceme rozšíriť. Bude väčší a v ďalších mestách. Záujem majú Košice a Prešov.“

Drsná reakcia premiéra

Premiér na poludnie potvrdil, že list od predajcov dostal. Podráždilo ho však, že bol formulovaný ako ultimátum a preto ho ignoroval. „S takýmito ľuďmi sa nevyjednáva. Nech sa obrátia na epidemiológov. Ak ich presvedčia, tak sa uvoľnia opatrenia, ak nie, tak nie,“ uviedol Igor Matovič na popoludňajšej tlačovke.

Igor Matovič zdôraznil, že vo svojom odmietavom postoji zostáva neoblomný. „Žiadnym blokovaním diaľnic si nikto na Slovensku nič nevyboxuje. Diaľnica je kritická infraštruktúra a tá musí zostať voľná.“

Zároveň nedokázal uviesť, či majú trhovníci aspoň nádej, že sa prísne opatrenia v dohľadnej dobe zrušia. „Dnes nikto nevie, ako to bude za pár mesiacov. Možno to povieme dva týždne pred tým,“ uviedol premiér.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM