Pozor na salmonelu
Prípady salmonelózy pribúdajú najmä v lete.
Leto je obdobie, kedy neodoláme zmrzlinám, ale aj iným potravinám.
Vplyvom tepla sa však rýchlejšie kazia a baktérie sa množia. Baktérie
salmonely odolávajú teplotám od 5 do 60 stupňov. Teda ak jedlo nie je
upravené teplotou nad 70 stupňov, je tu veľké riziko nákazy. K rizikovým
jedlám patria vajíčka, majonézy, omáčky, steaky. Preto sa vyhýbajte
krátkemu vareniu, rýchlemu smaženiu alebo ohrievaniu jedla v rúre.
Ako to prebieha? Aby sa salmonela dostala do jedla, musí
s ňou prísť do kontaktu bacilonosič, v tomto prípade človek. Baktérie
sú prenášané pri nesprávnej a nedostatočnej hygiene. To znamená, že
treba si poriadne umývať ruky a to nie len pred prípravou, ale aj pred
konzumáciou jedla. Treba udržiavať čistotu v kuchyni, ale aj v chladničke
či mrazničke. Skladujte zvlášť mäso od zeleniny alebo od vajíčok. **
Prejavy salmonely** Baktéria salmonely sa dostáva do zažívacieho traktu,
potom do lymfatického systému a tak do krvi. To, aké budú príznaky
záleží od odolnosti organizmu. Väčšie riziko predstavuje pre deti a
starších ľudí, pretože ich imunita je slabšia. Infekcia sa prejavuje
vysokou teplotou, vracaním, nevoľnosťou, kŕčovými bolesťami brucha,
hnačkou. Dôležitý je príjem tekutín, aby nedošlo k dehydratácii. **
Dôležité rady:**
- všímajte si predavača, či sú jeho rukavice a plášť čisté
- dodržiavajte dátum spotreby
- ak je na mrazených potravinách vrstva ľadu, to svedčí o tom, že už
boli rozmrazené
- častejšie vymieňajte umývacie hubky