Denisa - Rôzne

Pozor na salmonelu

Prípady salmonelózy pribúdajú najmä v lete.

Leto je obdobie, kedy neodoláme zmrzlinám, ale aj iným potravinám. Vplyvom tepla sa však rýchlejšie kazia a baktérie sa množia. Baktérie salmonely odolávajú teplotám od 5 do 60 stupňov. Teda ak jedlo nie je upravené teplotou nad 70 stupňov, je tu veľké riziko nákazy. K rizikovým jedlám patria vajíčka, majonézy, omáčky, steaky. Preto sa vyhýbajte krátkemu vareniu, rýchlemu smaženiu alebo ohrievaniu jedla v rúre.
Ako to prebieha? Aby sa salmonela dostala do jedla, musí s ňou prísť do kontaktu bacilonosič, v tomto prípade človek. Baktérie sú prenášané pri nesprávnej a nedostatočnej hygiene. To znamená, že treba si poriadne umývať ruky a to nie len pred prípravou, ale aj pred konzumáciou jedla. Treba udržiavať čistotu v kuchyni, ale aj v chladničke či mrazničke. Skladujte zvlášť mäso od zeleniny alebo od vajíčok. ** Prejavy salmonely** Baktéria salmonely sa dostáva do zažívacieho traktu, potom do lymfatického systému a tak do krvi. To, aké budú príznaky záleží od odolnosti organizmu. Väčšie riziko predstavuje pre deti a starších ľudí, pretože ich imunita je slabšia. Infekcia sa prejavuje vysokou teplotou, vracaním, nevoľnosťou, kŕčovými bolesťami brucha, hnačkou. Dôležitý je príjem tekutín, aby nedošlo k dehydratácii. ** Dôležité rady:**
- všímajte si predavača, či sú jeho rukavice a plášť čisté
- dodržiavajte dátum spotreby
- ak je na mrazených potravinách vrstva ľadu, to svedčí o tom, že už boli rozmrazené
- častejšie vymieňajte umývacie hubky

Salmonela0509
6
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM