Lucia Lauková Správy

Pozor na túto obľúbenú vianočnú dekoráciu: Môže spôsobiť elektrický šok

Opatrný treba byť aj pri vianočnej výzdobe, najmä čo sa týka elektrických reťazí. Jednu z nich musia zo slovenského trhu stiahnuť.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na túto obľúbenú vianočnú dekoráciu: Môže spôsobiť elektrický šok
2
Galéria
Zdroj: soi.sk

Kontrolóri Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) odhalili na slovenskom trhu elektrickú svetelnú reťaz, ktorá už bola zverejnená v zozname nebezpečných výrobkov v roku 2016. Ide o výrobok s názvom Elektrický svietiaci reťazec 200 LED Model:CL-212.

„Na základe overenia výrobkov vykonanými skúškami, SOI oznamuje, že na trhu SR zistila v ponuke pre spotrebiteľa výrobok, ktorý predstavuje závažné riziko ohrozenia zdravia a je nebezpečný,“ informuje Slovenská obchodná inšpekcia na svojej stránke.

Elektrický šok

Podľa SOI hrozí pri tomto výrobku potenciálne nebezpečenstvo elektrického šoku, a to kvôli nedostatočnej odolnosti krytu prepínača, nedostatočnému prierezu vodičov a nedostatočné krytie.

Pôvod neznámy

Pôvod výrobku je podľa SOI neznámy. Svietiaci raťazec má izoláciu z tmavozeleného plastu a tvoria ho priesvitné LED diódy svietiace na zeleno. Súčasťou výrobku je prepínač ôsmych funkcií osvetlenia zelenej farby. Zabalený je v papierovej škatuli, na prednej strane je nápis WESOLYCH SWIAT, LAMPKI CHOINKOWE 200 LED, CL-212.

Právo na vrátenie peňazí

„SOI kontrolovanej osobe uložila zákaz predaja a distribúcie, povinnosť stiahnuť uvedené výrobky z trhu. Súčasne jej uložila povinnosť oznámiť nebezpečnosť výrobkov spotrebiteľom. Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku právo na vrátenie kúpnej ceny,“ uvádza stránka SOI. Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.

Na túto vianočnú svetelnú reťaz pozor: Môže spôsobiť elektrický šok
2
Galéria
Zdroj: soi.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM