Barbara Dallosová Regióny

Pozoruhodná filmová rozprávka z nášho regiónu uzrela svetlo sveta: Kto stojí za príbehom baníka Šimona? VIDEO

Rozprávok sme si počas sviatkov užili až až, viete ale, že náš región má i svoju vlastnú? Dvaja kamaráti dali hlavy dokopy a vznikla prvá filmová rozprávka svojho druhu. Nechýbajú panorámy z našich končín ani svojrázny slovník hlavných hrdinov...

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodná filmová rozprávka z nášho regiónu uzrela svetlo sveta: Kto stojí za príbehom baníka Šimona? VIDEO
Zdroj: YouTube.com

Ako baník k zlatu prišiel, to je názov prvej banskoštiavnickej filmovej rozprávky, ktorá vznikla ako dobrovoľnícky projekt dvoch zanietencov Michala Číža a Šimona Martina Šafaříka. Premiéru mala rozprávka, ktorá poodhaľuje život baníkov v starobylej Štiavnici, medzi vianočnými sviatkami v banskoštiavnickom Kine Akademik. Pre veľký záujem verejnosti plánujú autori aj reprízy.

Scenárista, režisér aj hlavný hrdina v jednom

,,S myšlienkou natočiť rozprávku prišiel Michal Číž, môj dobrý kamarát a spoluautor. Raz ma oslovil, či by som sa s ním do tohto projektu nepustil. Začali sme spoločne premýšľať o námete a keďže máme radi našu Štiavnicu a sme na ňu aj hrdí, tak sme v rozprávke chceli zachytiť aj bohatú históriu mesta," hovorí Šafařík, ktorý si vďaka rozprávke vyskúšal úlohu scenáristu, režiséra, ale aj hlavného protagonistu. Tým je baník Šimon, ktorý prichádza do Štiavnice za lepším životom.

,,Hlavnou témou našej rozprávky je zlato, ku ktorému ja ako baník prídem, nie je to len fyzické zlato, ale je to v prvom rade láska, dobré vzťahy, priateľstvo a dôvera," podotkol Šafařík s tým, že dej rozprávky približuje konflikt medzi chamtivými mešťanmi a dobrosrdečným grófom, ktorý sa rozhodne pomôcť baníkom a zvýšiť im výplatu, aby sa mali lepšie.

,,Ako to už v rozprávkach býva, aj v tej našej musí zvíťaziť dobro nad zlom, pretože by to nebola poriadna rozprávka," uviedol Šafařík.

Na poslednú scénu zabudli

Natáčanie rozprávky trvalo podľa jeho slov mesiac. ,,Intenzívne sme točili celý júl, niektoré detaily sme dokončievali v auguste a septembri. Poslednú scénu, na ktorú sme zabudli, sme natáčali nedávno v decembri," priblížil. Rozprávka vznikala na viacerých miestach, okrem Banskej Štiavnice filmári zavítali aj do viacerých obcí v okolí mesta. V Prenčove natáčali v pamätnej izbe Andreja Kmeťa, v bani v Hodruši-Hámroch, no zaujalo ich aj okolie Štiavnických Baní. Do rozprávky nezabudli zakomponovať ani typické štiavnické nárečie.

V rozprávke si zahralo celkom 58 ľudí – dobrovoľníkov, núdza o hercov podľa Šafaříka nebola. Kostýmy si autori požičali od mesta Banská Štiavnica a od mnohých ochotných ľudí. Rozprávku natočili so skromným rozpočtom, aj filmový štáb totiž pozostával z dobrovoľníkov.

,,Človek musí mať na takéto veci buď veľa peňazí, alebo veľa času. My sme síce nemali ani jedno, ani druhé, ale zato sme mali vieru a odhodlanie. Času nebolo síce veľa, ale dobre sme ho využili," dodal s úsmevom mladý režisér.

Pozrite si trailer k filmu Ako baník k zlatu prišiel v našej videogalérii.

TRAILER: Ako baník k zlatu prišiel
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM