Kultúra

Pozrite si to v obrazoch: Prešovský rómsky festival zaplnil Hlavnú ulicu

Centrum Prešova ožilo rómskou kultúrou v podaní umelcov reprezentujúcich túto komunitu. Pozrite si aj fotky z miesta.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si to v obrazoch: Prešovský rómsky festival zaplnil Hlavnú ulicu
11
Galéria

Diváci na zaplnenej Hlavnej ulici počas víkendu tlieskali muzikantom, spevákom či tanečníkom. „Prešovský rómsky festival si dáva za cieľ zlepšovať vzájomné vzťahy medzi rómskom minoritou a majoritou v Prešove,“ pripomína Roman Eštočák, ktorý prišiel s myšlienkou organizovania Prešovského rómskeho festivalu v roku 2012.

Dáva priestor na prezentáciu

Tento festival sa tak postupne stal miestom, ktorý dáva priestor na prezentáciu profesionálnym ako aj amatérskym umeleckým telesám. „Svoje umenie tak okrem profesionálov môžu predvádzať aj tanečníci, speváci, hudobníci či spevácke zbory z jednotlivých komunitných centier. Našou aktivitou nepriamo podporujeme aj činnosť mimovládnych organizácií, komunitných centier či základných škôl, ktoré umelecké žiacke zoskupenia pripravujú na ich účinkovanie,“ dopĺňa Eštočák.

V programe sa tentoraz predstavili súbory z komunitných centier v Bidovciach, Sabinove, Veľkom Šariši, v Hanušovciach nad Topľou i v prešovskej Starej tehelni. Ovácie zožali aj umelci z Očovej, Tomáš Ščuka zo Spišskej Novej Vsi, Devleskere Čhave z Telgártu či umelecké zoskupenia Dusi Band, Gipsy Saxofon Band, Romano Hangos a Ondrej Ferko. Z Českej republiky sa na festivale predstavili skupiny Rumungre a Bengas.

Čoraz vyššia návštevnosť

„Máme čoraz vyššiu návštevnosť, ukazuje sa, že námestie je už primalé, preto sa obzeráme po inom, vhodnejšom prostredí, kde by sme festival preniesli, pretože naďalej chceme rozvíjať jeho dôstojnosť a tradíciu,“ skonštatoval na záver Roman Eštočák.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zábery z festivalu v Prešove: Centrum nášho mesta ožilo rómskou kultúrou
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM