Webnoviny - Svet

Pozvánka na výstavu 20 rokov SCD

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 2. júna (WBN/PR) – Slovenské centrum dizajnu (SCD) v piatok 27. 5. 2011 o 20.30 v Dome umenia na Nám. SNP v Bratislave slávnostne vyhlásilo výsledky a odovzdalo ocenenia súťaže Národná cena za dizajn 2011. Súčasne otvorilo dve významné výstavy venované dizajnu. Jednou z nich je výstava Národná cena za dizajn 2011, druhou výstava pri príležitosti dvadsiateho výročia založenia SCD. Výstavy v Dome umenia sú verejnosti prístupné od 28. 5. do 19. 6. 2011.

Rok 2011 je pre Slovenské centrum dizajnu jubilejným – organizuje desiaty ročník Národnej ceny za dizajn a oslavuje 20. výročie svojho vzniku – organizátori z SCD preto počas slávnostného večera 27. mája 2011 nielen vyhlásia výsledky Národnej ceny za dizajn 2011, ale otvoria aj dve výstavy: Národná cena za dizajn 2011, ktorá prezentuje súťažné produkty a návrhy a 20 rokov SCD venovanú výročiu založenia inštitúcie.

Do desiateho ročníka súťaže Národná cena za dizajn sa tento rok prihlásilo celkovo 150 prác, v kategórii produktový dizajn 46, v kategórii komunikačný dizajn 27, v kategórii študentský produktový dizajn 65, v kategórii študentský komunikačný dizajn 12. Medzi prihlásenými autormi – dizajnérmi a firmami nájdeme známe mená dizajnérov – Mária Štraneková, Dana Kleinert, Martin Žilinský, Martin Mistrík, Tibor Uhrín, Tono Bendis, Patrik Illo, aj firiem – Rona, OMS, TULI, Chirana – Dental, ale aj nové mená budúcich profesionálov – študentov zo všetkých slovenských vysokých škôl so študijným odborom dizajn. Okrem tradične udeľovaných cien v súťaži bude v tomto roku po prvýkrát udelená Cena Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania, ktorá je určená inovatívnemu progresívnemu študentskému návrhu. Výsledky súťaže tradične zostávajú utajené až do ich zverejnenia počas slávnostného večera, na ktorý sú okrem súťažiacich autorov pozvaní zástupcovia médií, škôl, Ministerstva kultúry SR, Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, NARMSP a významní hostia. Práce prihlásené do súťaže NCD budú publikované v katalógu vydanom pri príležitosti výstavy.

Výstava 20 rokov SCD predstaví nielen výnimočný dizajn z predchádzajúcich dvoch desaťročí, ale ponúkne aj pohľad na súčasné výsledky mladej generácie grafických a produktových dizajnérov. Výstava pripomenie obdobie začiatku 90. rokov, keď narastala dôležitosť dizajnu pre ekonomiku aj pre vzostup kvality života a podpora dizajnu sa stala hlavným zmyslom činnosti novozaloženej inštitúcie – Slovenského centra dizajnu. Centrum začalo organizovať výstavy, súťaže, vydávať publikácie. Bola založená Národná cena za dizajn, začal vychádzať časopis Designum, slovenský dizajn sa objavil na domácich a medzinárodných prehliadkach. V časti výstavy nazvanej Od designu k dizajnu (kurátorky: Katarína Hubová, Adriena Pekárová) budú predstavené podstatné akcie organizované SCD – výstavy, súťaže a prehliadky, domáce aj medzinárodné – prostredníctvom dizajnov, ktoré na nich prezentovali a ktoré boli ocenené v období od roku 1992 do roku 2010. Návštevník tu nájde aj sústredené informácie o výstavnej a publikačnej činnosti a prehľady publikácií z produkcie SCD. Jednou z dôležitých iniciatív, ktorá je už niekoľko rokov súčasťou koncepcie činnosti centra sú snahy o založenie múzea dizajnu. Kolekcia produktov (a ich príbehov) pod názvom Dizajn v pamäti predstavuje vzorku budúceho muzeálneho depozitu.

Výstava bude mať i dve časti, ktoré neprezentujú priamo výsledky činnosti SCD, no organizátori majú v úmysle predstaviť dôležité fenomény, ktoré charakterizujú rozvoj dizajnu na Slovensku za obdobie posledných 20 rokov. Jednou z kolekcií je Typokabinet kurátora Pala Bálika. Ide o výstavu súčasnej tvorby písma na Slovensku. Výstava predstavuje dizajn textových a titulkových písem renomovaných aj začínajúcich talentovaných písmarov tvoriacich doma i v zahraničí. Druhú kolekciu pod názvom Dizajn v akcii (+ 100%) kurátorsky pripravila teoretička Mária Rišková. Predstavuje nástup iniciatív – skupín, neziskových organizácií, teoretických a informačných projektov, kolektívnych designshopov v období posledných pár rokov. K výstave 20 rokov SCD je vydaný sprievodca výstavou.

Počas trvania výstav pripravilo Slovenské centrum dizajnu niekoľko sprievodných akcií, prednášok a prezentácií slovenských dizajnérov a teoretikov, ktoré sa skutočnia v Infobode v centrálnej sále vždy o 16.00.

SPRIEVODNÝ PROGRAM VÝSTAVY 20 ROKOV SCD Dom umenia, Nám. SNP 12, Bratislava; Infobod na 1. poschodí 28. 5. – 19. 6. 2011

3. 6. 2011 piatok o 16.00 hod.

  • prednáška s diskusiou – Zdeno Kolesár: Tri začiatky slovenského dizajnu

1918, 1945, 1989. Hoci sa politické a hospodárske pomery v čase týchto historických medzníkov zásadne líšili, dejiny dizajnu akoby na Slovensku kráčali tri razy po tej istej ceste.

7. 6. 2011 utorok o 16.00 hod.

  • prednáška s diskusiou – Maroš Schmidt: Dizajn náš každodenný

Kde sú hranice medzi dizajnom a tvorbou odpadu? Zmenilo sa sullivanovské forma nasleduje funkciu na forma nasleduje marketing? Je dnes dizajnér naozaj autorom?

10. 6. 2011 piatok o 16.00 hod.

  • prednáška s diskusiou – Tibor Uhrín: Drevo, dizajn a tradícia. Od romantických po digitálne technológie a ešte ďalej…

Využitie techník a technológií v dizajne od tradičného remesla cez „analógové“ techniky až po inovatívne aplikácie najnovších „digitálnych“ technológií v súčasnom dizajne. Charakteristické črty remesla sa využitím nových technológií nemôžu považovať za porovnávacie kritérium medzi remeslom a dizajnom.

14. 6. 2011 utorok o 16.00 hod.

  • prednáška s diskusiou – Palo Bálik: Typokabinet. Súčasná tvorba písma na Slovensku

Kurátor rovnomennej kolekcie prezentovanej na výstave predstaví slovenských autorov, ktorých písma sa postupne presadzujú prakticky vo všetkých úrovniach grafického dizajnu a typografie každodennosti.

  • prezentácie projektov – Dizajn v akcii. Moderuje Mária Rišková

Prezentácie niektorých projektov z kolekcie Dizajn v akcii (+ 100 %). Svoje výzvy na spoluprácu či účasť v pripravovaných projektoch predstavia OPEN DESIGN STUDIO (Visible Data), združenie PUNKT (Dizajnvíkend), konferencia Kupé a portál DESIGNBY.sk.

16. 6. 2011 štvrtok o 16.00 hod.

  • diskusia – Dizajn v pamäti. Moderuje Maroš Schmidt

SCD už niekoľko rokov medializuje snahy o zriadenie múzea dizajnu, ktoré chýba v spektre našich pamäťových inštitúcií. Myšlienku podporili viacerí dizajnéri verejnými vyhláseniami aj darmi. Aké sú reálne možnosti pre vznik novej inštitúcie?

Organizátori: Slovenské centrum dizajnu, Ministerstvo kultúry SR Spolupráca: Národné osvetové centrum Partner: DAAD Odborný garant pre oblasť podnikania: Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania Záštita: BEDA

Akcia sa koná v rámci festivalu architektúry a dizajnu DAAD.

Podujatie mediálne podporili: Trend; ASB, architektúra, stavebníctvo, biznis; Drevársky magazín; Sita; Designum; Sme; AI magazine; Informácie; Fórum architektúry; Projekt; Dom a bývanie; Rádio_FM; Dom a byt; Interiér & Exteriér; MSP Online; časopis Podnikanie; H.O.M.i.E.; designby.sk; Czechdesign.cz

Architektonicko-výtvarné riešenie výstav: Matúš Lelovský, Juraj Blaško, Boris Belan

http://www.sdc.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM