Regióny Zo Slovenska

Práce na budovaní Landererovho parku majú pokračovať na jeseň

V blízkosti Šafárikovho námestia má vzniknúť mestská záhrada pre aktívny relax obyvateľov Starého Mesta i Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Práce na budovaní Landererovho parku majú pokračovať na jeseň
5
Galéria

Práce na budovaní Landererovho parku v bratislavskom Starom Meste by mali pokračovať na jeseň. Na ploche takmer tritisíc metrov štvorcových v blízkosti Šafárikovho námestia má vzniknúť akási mestská záhrada pre aktívny relax obyvateľov Starého Mesta i Bratislavy.

Zelené plochy

„V septembri plánujeme druhú, zásadnejšiu etapu, aj vzhľadom na agrotechnické termíny, kedy je možné vysádzať a ďalej pracovať,“ uviedol staromestský starosta Radoslav Števčík.

Pokračovať by sa malo s rozbíjaním a odstraňovaním betónových a asfaltových plôch, ktoré doteraz zmizli spod bývalého bistra Kazačok a nahradil ich povrch s trávnatou a lúčnou zmesou. Vybudované budú nové dláždené a vodopriepustné chodníky a vysiate ďalšie zelené plochy a nové stromy, ktoré pribudnú ku zrevitalizovaným súčasným drevinám. „Na základe výsledku participácie s obyvateľmi vieme, že ľudia chcú park využívať na aktívny oddych, preto tam bude aj nové detské ihrisko a nové priestory na oddych,“ priblížil Števčík s tým, že súčasťou by mal byť aj obslužný objekt s verejnými toaletami.

Revitalizácia

Po dokončení by mal vzniknúť otvorený, zelený a bezbariérový priestor, ktorého centrálnu časť bude tvoriť nový „sezónny“ pavilón, otvorený od jari do jesene, a fontána. Tie by mali byť zároveň večer nasvietené špeciálnym osvetlením LED technológiou, rovnako ako stromová aleja pozdĺž chodníka na Alžbetínskej ulici.

Projekt revitalizácie predmetného územia počíta s nákladmi okolo 300.000 eur. Mestská časť by mala zo svojho rozpočtu vyčleniť 200.000 eur, na spolufinancovaní by sa podľa dohôd mal podieľať súkromný partner. Samospráva je totiž presvedčená, že korporácie či developeri by aj takýmto spôsobom mali „splácať dlh obyvateľom a mestu“ za výstavbu administratívnych či obytných objektov.

Návrh na revitalizáciu územia vyberalo Staré Mesto v medzinárodnej urbanisticko-architektonickej súťaži na prelome rokov 2015/2016. Nesie zatiaľ pracovný názov Landererov park, teda pomenovanie po niekdajšej dominantnej stavbe na tomto území, ktorou bol práve Landererov palác a na počesť prvého kníhtlačiara v Bratislave Jána Michala Landerera.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM