Júlia Vargová Regióny Zo Slovenska

Prameň sv. Floriána: V Dechticiach vyviera voda vhodná pre dojčatá i do pálenky

Len kúsok od Trnavy vyviera artézska studňa s mimoriadne kvalitnou pitnou vodou. Prameň sv. Floriána sa nachádza priamo na námestí obce.

Zdroj: Dnes24.sk

Pri prameni priamo v centre Dechtíc sa zastaví nejeden okoloidúci. Mnohí sem dokonca chodia cielene, s veľkými bandaskami či všemožnými nádobami na vodu. Niet sa čo diviť.

Prameň sv. Floriána ponúka vysoko kvalitnú vodu vyvierajúcu priamo zo zeme.

Miestni ho nazývajú Florijánko či Frolijánko. Svoje pomenovanie získal podľa sochy sv. Floriána, patróna hasičov, ktorá dominuje miestnemu námestiu od roku 1873. Podľa informácií z obecnej stránky ide o zhavarovaný vrt z geologického prieskumu, pričom jeho hĺbka je asi niekde medzi tridsiatimi až štyridsiatimi metrami.

„O „frolijánkovu“ vodu majú záujem i prevádzkovatelia páleníc, pretože nekalí pálenku a tak je vhodná na riedenie prisilných destilátov,“ uvádza obec a dodáva, že sa jedná o vodu, ktorá vykazuje stálu kvalitu a spĺňa príslušné mikrobiologické, biologické, fyzikálne a chemické požiadavky Potravinového kódexu SR.

„Možno ju v pôvodnom stave používať na pitie, varenie, prípravu potravín a na prípravu stravy pre dojčatá. Je to podzemná voda s nízkym obsahom minerálnych látok a s nízkym obsahom sodíka,“ dodáva.

Foto: ilustračné

Prameň sv. Floriána
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM