Zuzana Vajayová Futbal

Prandelli i Bilič strúhali komplimenty, asi bez Balotelliho

Nevypočítateľní Chorváti a futbaloví giganti z Talianska sa vo štvrtok v Poznani skonfrontujú v základnej C-skupine majstrovstiev Európy 2012.

História je na strane Chorvátov, od vyhlásenia nezávislosti po rozpade Juhoslávie hrali s Talianmi 5-krát a nikdy neprehrali, pričom ich zdolali trikrát.

Tím trénera Slavena Biliča je lídrom tabuľky po výhre v 1. kole 3:1 nad Írmi, „Azzurri“ po kvalitnom výkone udržali na uzde majstrov sveta aj Európy zo Španielska (1:1). Taliansky kouč Cesare Prandelli už mesiace tvrdí, že kľúčovým z hľadiska postupu do štvrťfinále bude práve duel týchto susedov od Stredozemného mora. Taliani navyše nevyhrali v ich druhom zápase už na piatich posledných veľkých turnajoch.

„Práve toto bude rozhodujúci zápas v skupine. Už dlhší čas tvrdím, že Chorvátsko je najnebezpečnejším súperom, pretože je nepredvídateľné. Vedia meniť systém hry počas zápasu, v jednom polčase hrajú tak, v druhom inak,“ povedal Prandelli, ktorý zrejme urobí v zostave isté zmeny.

Proti Španielom hral s troma obrancami a zahusteným stredom, teraz sa môže vrátiť aj k štyrom zadákom. Veľký otáznik visí nad zložením útoku. Pri troche zlomyseľnosti možno povedať, že kontroverzné životopisy dua Mario Balotelli – Antonio Cassano, by boli skvelým námetom na taliansku komédiu, lenže teraz už ide smiech bokom. Balotelliho po „zavraždenej“ šanci proti Španielom vystriedal Antonio Di Natale, ktorý zakrátko strelil vedúci gól. Zrejme si tak vybojoval miesto v základe proti Chorvátom, čomu nasvedčujú aj slová Prandelliho: „Balotelli je 22-ročný chlapec a je na ceste dospieť. Ja som ho žiadal, aby hral jednoducho, aby pomáhal mužstvu, a aby zamestnával súperovu defenzívu. Ak urobí chybu, musí počítať, že sú tu aj ďalšie správne možnosti, ktoré ja ako tréner musím v správnom čase prijať. Šancu si pekne vypracoval sám, ale spomalilo ho, že si nevedel vybrať z dvoch možností zakončenia akcie. Keď sa rozhodneme, akú taktiku na Chorvátov zvolíme, potom vyberiem aj vhodných hráčov na jej realizáciu. Najdôležitejšie je, aby sme mali vybalansovaný tím­.“

Chorváti kvalitným, disciplinovaným a rešpekt vzbudzujúcim spôsobom prevalcovali Írov, podľa Biliča sa dokonca priblížili k ich maximálnemu optimu. No hoci mladý, už dosť skúsený kouč Bilič vie, že Taliani zrejme budú iná káva. „Sme teraz viac uvoľnenejší po prvom víťazstve, už na nás neleží až taký tlak. No nemôžeme sa uspokojiť, navyše práve teraz je ten najlepší čas opäť zvíťaziť,“ uviedol bývalý reprezentant, ktorý podrobne rozanalyzoval aj najbližšieho súpera: „Taliansko je silný súper, ktorý o nás veľa rozmýšľa a analyzuje našu hru. Prandelli nás rešpektuje. Majú mužstvo aj hráčov, ktorí na ihrisku dominujú. Pre mňa nie sú slabší ako Španieli, najmä, ak majú na lavičke Prandelliho. Hoci nie sú ani silnejší ako Španieli, nedajú sa analyzovať. Majú jednoducho viac možností hry. Viete, čo budú hrať Španieli, no Taliani sú nečitateľní. Môžu hrať krátke prihrávky, môžu hrať stredom, môžu sa rozhodnúť hrať na protiútoky, môžu hrať Pirlom dlhé lopty za obranu alebo môžu zvoliť krídelnú hru. Pre mňa sú jedným z najväčších favoritov turnaja.“

Jediné víťazstvo Talianov vo vzájomných súbojoch sa zrodilo v roku 1942 (4:0). Cenná remíza so Španielmi nemôže zamaskovať fakt, že Taliani nevyhrali 5 posledných zápasov na finálových turnajoch MS či ME – na penalty prehrali so Španielmi vo štvrťfinále EURO 2008 a na MS v JAR nevyhrali ani nad Paraguajom, Novým Zélandom a so Slovákmi prehrali 2:3. Zápas v Poznani má výkop o 18.00 h a povedú ho Angličania, ako hlavný rozhodca skúsený Howard Webb.

C-skupina, Poznaň, 14. júna, 18.00 SELČ: Taliansko – Chorvátsko

Tabuľka C-skupiny:

  1. Chorvátsko 1 1 0 0 3:1 3
  2. Taliansko 1 0 1 0 1:1 1
  3. Španielsko 1 0 1 0 1:1 1
  4. Írsko 1 0 0 1 1:3 0

Zdroj: TASR Foto: webnoviny.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM