Lucia Lauková Regióny

Pravicová koalícia chce jedného spoločného kandidáta na predsedu Nitrianskeho kraja

Podľa pravicovej koalície v Nitrianskom kraji by sa mali ostatné strany spojiť a zhodnúť sa na jednom kandidátovi. Tým by mal byť Ján Greššo.

Ilustračný obrázok k článku Pravicová koalícia chce jedného spoločného kandidáta na predsedu Nitrianskeho kraja
Zdroj: TASR

Strany pravicovej koalície v Nitrianskom samosprávnom kraji (SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca, Demokrati Slovenska) chcú dosiahnuť, aby sa všetky ostatné politické strany spojili a dohodli na spoločnom kandidátovi na funkciu predsedu kraja. Tým by mal byť podľa zástupcov strán pravicovej koalície ich kandidát Ján Greššo. „Vyzývame ostatné politické strany, osobitne strany vládnej koalície, aby sa obdobne ako v Banskobystrickom samosprávnom kraji postavili za jedného demokratického kandidáta a nedovolili tak rozpínaniu sa extrémizmu. Takýmto kandidátom je bezpochyby Ján Greššo,“ uviedli vo svojej výzve.

Chcú zmenu

Podľa zástupcov strán pravicovej koalície nastal po 16 rokoch čas na výmenu doterajšieho predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milana Belicu (Smer-SD, SNS, Most-Híd). Sú presvedčení, že Greššo spĺňa morálne a odborné kritériá pre výkon tejto funkcie a dokáže priniesť nové prístupy k riešeniu problémov občanov kraja.

Reakcia krajského šéfa Smeru-SD

Koalícia strán Smer-SD, SNS a Most-Híd v žiadnom prípade neuvažuje o stiahnutí svojho kandidáta na post predsedu NSK Milana Belicu v prospech pravicového kandidáta Jána Grešša, reagoval na výzvu pravicovej koalície krajský šéf Smeru Tibor Glenda. „Sme presvedčení, že náš kandidát je svojimi skúsenosťami a výsledkami najlepším kandidátom na post predsedu NSK. Súčasne je jediným, ktorý môže zabrániť volebnému úspechu kandidáta extrémistickej strany v Nitrianskom kraji,“ skonštatoval Glenda.

Osem kandidátov

O post predsedu NSK sa uchádza osem kandidátov. Okrem Belicu a Grešša zabojujú o kreslo predsedu kraja Iván Farkas (SMK-MKP), László Hajdu (Maďarská kresťanskodemo­kratická aliancia), Renáta Kolenčíková (nezávislý kandidát), Ján Marko (Nový parlament), Peter Oremus (nezávislý kandidát) a Milan Uhrík (Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM