Správy Rôzne

Pravidlá predaja na tržniciach určujú mestá a obce: Niektorý tovar môžu obmedziť

Nákup v tržniciach má viaceré pravidlá. Ako uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák, treba napríklad rozlišovať, či ide o trhovisko, tržnicu, príležitostný trh alebo ambulantný predaj.

Ilustračný obrázok k článku Pravidlá predaja na tržniciach určujú mestá a obce: Niektorý tovar môžu obmedziť
Foto: Anton Hrachovský

Najväčšími prevádzkovateľmi trhovísk sú mestá a obce, ktoré upravujú podmienky prevádzky a vymedzujú, čo možno predávať.

„V príslušnom všeobecne záväznom nariadení určujú podmienky predaja výrobkov a poskytovania služieb na vymedzených trhových miestach. Práve tu je veľmi dôležité rozlišovať napríklad medzi tým, čo je trhovisko, tržnica, príležitostný trh a tiež ambulantný predaj,“ vysvetlil Kaliňák.

Najviac predávajú ovocie a zeleninu

Medzi najčastejšie predávaný sortiment patria rastlinné produkty z vlastnej poľnohospodárskej výroby ako ovocie, zelenina, lesné plody, prípadne kvasená kapusta. Ďalej živočíšne produkty, ako sú slepačie vajcia a včelie produkty. „V tomto prípade musí mať trhovník doklad veterinárnej správy z miesta pôvodu potraviny,“ poznamenal hovorca ZMOS-u. Na trhoch sa bežne predávajú aj huby, avšak na základe osvedčenia o základných znalostiach húb, liečivé rastliny musia mať takisto osvedčenie o znalosti liečivých rastlín. Trhovníci predávajú i kvety a ostatné výrobky nepotravinárskeho charakteru, najmä textilné a odevné, obuv, domáce potreby, elektrotechnické výrobky, spotrebnú elektroniku, drobný tovar, papierenské výrobky, kozmetiku, drogériový tovar, športové potreby a hračky.

Medzi povolené druhy poskytovaných služieb na trhových miestach patria napríklad pohostinské a reštauračné služby, rýchle občerstvenie a stravovanie, brúsenie nožov a nástrojov, oprava dáždnikov, oprava a čistenie obuvi a výroba kľúčov, prípadne čistenie peria.

„Na trhových miestach je možné tiež zakázať predaj niektorých výrobkov ako napríklad zbraní a streliva, výbušnín, automobilov a motocyklov či liehu, destilátov a tabakových výrobkov,“ uviedol Kaliňák.

Povinnosti predajcu

Predávajúci majú takisto viaceré povinnosti. Musia označiť svoj stánok obchodným menom a sídlom, resp. miestom podnikania, menom a priezviskom osoby zodpovednej za obchodnú činnosť a prevádzkovou dobou. Tiež sú podľa Kaliňáka povinní dodržiavať trhový poriadok. Musia používať elektronickú registračnú pokladnicu a udržiavať miesto predaja výrobkov a poskytovania služieb v čistote. Po skončení predaja musia predajné miesto upratať a tiež zreteľne označiť predávané výrobky a poskytované služby cenou.

„Predávajúci na trhovom mieste sú povinní predložiť správcovi trhoviska, správcovi trhového miesta s ambulantným predajom a orgánu dozoru doklad o oprávnení na podnikanie, povolenie na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste a preukaz totožnosti. Rovnako musia predložiť povolenie na užívanie predajného zariadenia a doklad o zaplatení nájomného za predajné zariadenie alebo predajnú plochu alebo doklad o zaplatení príslušného trhového poplatku, resp. vstupného na príležitostných trhoch,“ dodal hovorca. Povinnou výbavou je tiež zdravotný preukaz a posudok príslušného orgánu na ochranu zdravia, ak to vyžaduje charakter predávaného tovaru a poskytovaných služieb.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM