Lucia Lauková Hokej

Pre SZĽH nie je národný hokejový štadión priorita: Zapadne návrh Nitry prachom?

Slová Miroslava Šatana na tému národného hokejová štadióna mnohých rýchlo schladili. Samosprávy museli reagovať rýchlo, no zväz má čas.

Ilustračný obrázok k článku Pre SZĽH nie je národný hokejový štadión priorita: Zapadne návrh Nitry prachom?
2
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Tri samosprávy zareagovali na výzvu Slovenského zväzu ľadového hokeja a v krátkom čase predložili projekty na výstavbu národného hokejová štadióna. Okrem Nitry sa do výzvy zapojila Banská Bystrica a Zvolen. Samosprávy mali na podanie návrhov 20 dní.

Koncom tohto roka mal SZĽH rozhodnúť, ktorý z návrhov vyberie. Napriek tomu, že samosprávy zareagovali bleskovo, zväz zatiaľ o pokračovaní projektu neinformoval.

„Nemáme žiadnu spätnú väzbu, nevieme, čo sa deje,“ za Nitru to potvrdil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Nie je to priorita

K téme výstavby národného hokejového štadióna sa vyjadril Miroslav Šatan. „V tom sa nejako nepokročilo. Už dávnejšie som hovoril, že to nie je pre nás priorita. Výhľadovo by mohli byť MS na Slovensku o osem až desať rokov. Nie je zlé nad takou halou rozmýšľať, ale určite nás teraz netlačí topánka, že by sme to museli hneď riešiť. Boli ponuky od miest, ale tie sa týkali len kreslenia projektu, nie výstavby haly. Ozvali sa určití záujemcovia, ale ten proces nie je ukončený, sme len v úplných začiatkoch,“ dodal Šatan.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Reakcia mesta Nitra

O reakciu na tieto slová sme požiadali nitriansku radnicu. „Samozrejme, keď sme do toho dali nejaké úsilie, tak nás to trápi. Ale rozumieme aj tomu, že je náročné silou-mocou stavať na Slovensku 12-tisícový štadión, kde náklady na postavenie, na vykúpenie pozemkov, vynútené investície v doprave a v logistickom zázemí sú privysoké – hovoríme o sto miliónoch eur, pričom vieme, že zisk SZĽH z MS bol 4 milióny eur,“ uvádza Tomáš Holúbek, hovorca Nitry.

„Vieme, že majstrovstvá sveta by sa mohli konať na Slovensku maximálne každých 7 rokov a vieme aj to, že životnosť haly je možno 20–30 rokov. Kto si to prepočíta, vie, že ide o nenávratnú investíciu,“ konštatuje hovorca mesta Tomáš Holúbek.

„Preto sme sa na ňu pozerali ako na iniciatívu štátu, ktorá má aj inú úlohu – zviditeľniť SR. A preto sme do tej výzvy išli. Je jasné, že mesto na vlastné náklady do toho nemohlo ísť, ale nesúdime ten účel. Bola informácia, že bez takejto haly sa nebudú môcť na Slovensku konať MS v hokeji a využiteľnosť tej haly by bola aj pre iné športy. Mrzí nás to vyjadrenie, ale ekonomicky mu rozumieme,“ dodáva Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra.

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

VIZUALIZÁCIE: Národný hokejový štadión v Nitre
2
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM