Webnoviny - Svet

Pre veriteľov SkyEurope malá šanca získať peňazie

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Konkurzný správca skrachovaných aerolínií SkyEurope Airlines, a.s. Ľubomír Bugáň považuje šancu veriteľov na uspokojenie prihlásených pohľadávok za veľmi malú vzhľadom na hodnotu majetku spoločnosti a výšku nákladov konkurzu. Informoval o tom agentúru SITA pred pondelkovou prvou schôdzou veriteľov aerolínií v bratislavskej hale na Pasienkoch so začiatkom o 10:00. Bývalí zamestnanci SkyEurope sú podľa neho čiastočne zvýhodnení tým, že zákon medzi náklady konkurzu zahŕňa nároky zamestnancov na mzdy a odstupné vzniknuté počas konkurzu. Spolu s ostatnými nákladmi konkurzu tak majú tieto nároky prednosť pred prihlásenými pohľadávkami.

„Očakávam účasť niekoľkých stoviek veriteľov. Správa pre veriteľov bude zahŕňať najmä informácie o prihlásených pohľadávkach, majetku spoločnosti, nákladoch konkurzu a jeho vývoji. Prihlásené pohľadávky sa uspokojujú až po nákladoch konkurzu,“ uviedol ďalej Bugáň. Prvá schôdza veriteľov SkyEurope uzatvorí prvú, administratívnu etapu konkurzu leteckej spoločnosti. Zároveň naštartuje druhú fázu konkurzu, zameranú na predaj majetku a rozdelenie výťažku z neho. Okolo 4 tisíc veriteľov SkyEurope, teda bývalých zamestnancov, cestujúcich a obchodných partnerov, si u správcu uplatnilo spolu približne 8 400 pohľadávok. Správca zistil majetok aerolínií vo výške 5,7 mil. eur, pohľadávky vrátane všetkých nárokov niekdajších pracovníkov leteckej spoločnosti by mali dosahovať okolo 4,6 mil. eur.

„Údaje o prihlásených pohľadávkach sa nezmenili. Náklady konkurzu vzrástli za posledné dva mesiace predovšetkým o nároky zamestnancov na odstupné. Do konkurznej podstaty budú v blízkom čase zaradené niektoré ďalšie aktíva. Na druhej strane je však možné koncom marca očakávať prehodnotenie výťažnosti pohľadávky voči (britskej) spoločnosti E-Clear,“ informoval Bugáň. Bližšie informácie poskytne na schôdzi veriteľov. Veritelia si majú zvoliť veriteľský výbor a rozhodnúť by mali aj o výmene správcu, veriteľský výbor si má po schôdzi zvoliť svojho predsedu.

Popri nízkej hodnote majetku je podľa správcu neuralgickým bodom konkurzu SkyEurope predovšetkým nedostatok voľných finančných prostriedkov potrebných na vedenie samotného konkurzu, vrátane napríklad financovania nákladov spojených s predajom majetku. Je to najmä preto, že súčasná právna úprava prikazuje správcom uhrádzať náklady konkurzu podľa poradia splatnosti, bez ohľadu na efektivitu vynakladaných prostriedkov. Pohľadávky sa v konkurze rozdeľujú na pohľadávky proti podstate, čiže náklady konkurzu, a prihlasované pohľadávky – spravidla ide o pohľadávky, ktoré vznikli pred konkurzom. Najskôr sa uspokojujú náklady konkurzu, podľa poradia splatnosti, a potom prihlásené pohľadávky uznané správcom alebo zistené súdom.

Okresný súd Bratislava 1 na návrh správcu zrušil konkurz SkyEurope pre nedostatok majetku 21. decembra minulého roka. Proti zrušeniu konkurzu veritelia aerolínií podali 17 odvolaní, o ktorých rozhodne odvolací Krajský súd v Bratislave. „Rozhodnutie odvolacieho súdu je v plne v jeho kompetencii tak z obsahového ako aj časového hľadiska. Predpokladám, že súd nerozhodne skôr ako v apríli,“ predpokladá Bugáň. O výške pohľadávok veriteľov, ktorí sa odvolali proti zrušeniu konkurzu, dodal len toľko, že nejde o majoritných veriteľov.

Správca SkyEurope mal odvolací súd do konca februára informovať o pohľadávkach týchto veriteľov. Krajský súd posúdi, či odvolanie podala oprávnená osoba. Odvolanie totiž môže podať iba veriteľ zistenej pohľadávky. Správca sa má do konca marca vyjadriť aj k skutočnostiam uvádzaným odvolateľmi, aby odvolací súd komplexne zistil skutkový stav v rozsahu potrebnom pre rozhodnutie.

Okresný súd Bratislava 1 vyhlásil konkurz na SkyEurope 4. septembra minulého roka, keď zároveň zastavil reštrukturalizačné konanie na majetok zadĺženej spoločnosti. Súd vyhlásil konkurz na návrh reštrukturali­začného správcu Jozefa Griščíka z konca augusta, keďže finančná a obchodná situácia dlžníka sa zmenila tak, že nebolo možné predpokladať úspešné skončenie reštrukturalizácie. Súd ustanovil za konkurzného správcu najprv Emila Čerevku, toho pre zdravotné problémy nahradil koncom septembra Ľubomír Bugáň. Okresný súd pôvodne priznal vlani 22. júna trojmesačnú ochranu spoločnosti pred veriteľmi a 17. júla súhlasil aj s jej reštrukturali­záciou.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM