Krimi

Prebehla medzinárodná policajná akcia: Obvinili 5 ľudí z Michaloviec!

Polícia uviedla, že spoločný vyšetrovací tím s názvom „Robotic“, ktorého členmi sú policajti z Anglicka a Slovenska pod dozorom Krajskej prokuratúry v Prešove, včera v rovnakom čase vykonal akciu vo viacerých krajinách.

Ilustračný obrázok k článku Prebehla medzinárodná policajná akcia: Obvinili 5 ľudí z Michaloviec!
3
Galéria

Hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová dodala, že policajti zasahovali v Nemecku,  Holandsku a na Slovensku. Doplnila, že spoločný vyšetrovací tím vykonal domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov za aktívnej účasti a podpory Koordinačného centra zriadeného pre tento účel v sídle Eurojustu v Haagu.

„Na našom území policajti vykonali domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov členov organizovanej skupiny v Michalovciach. Zaistili rôzne listinné dôkazy, mobilné telefóny a SIM karty, platobné karty, príručný trezor a zlaté šperky, ako aj ďalšie veci dôležité pre trestné konanie,“ povedala Baloghová.

„Ide o piatich Slovákov z Michaloviec vo veku od 46 do 66 rokov, z nich tri sú ženy. Podľa zistení tímu sa na území Slovenska a Anglicka mali v období rokov 2008 až 2017 dopúšťať trestnej činnosti, a to zločinu obchodovania s ľuďmi a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, teraz už čelia obvineniu. Členovia skupiny si rozdelili úlohy a na vysoké zárobky zlákali chudobné osoby v zlej sociálnej situácii na „dobre“ platenú prácu v Anglicku. Sľubovali minimálne 400 libier týždenne za prácu v reštauráciách a autoumývarňach s tým, že budú mať zadarmo aj dopravu, ubytovanie a stravu. Potom ich dopravili do Anglicka, tam to už však také ružové nebolo. Museli pracovať okolo 14 hodín denne šesť dní v týždni a za prácu im dávali iba 20 libier týždenne. Ostatné peniaze si mala skupina rozdeliť medzi seba. Takýchto, zatiaľ potvrdených, osôb je 17, pravdepodobne ich však bude oveľa viac,“ dodala Baloghová.

Hovorkyňa Prezídia PZ uviedla, že na území Slovenska na akcii spolupracovali policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii úradu hraničnej a cudzineckej polície, Mobilnej zásahovej jednotky z Prešova, policajti z OR PZ Michalovce a OR PZ Trebišov. Dodala, že na základe vydaného Európskeho zatýkacieho rozkazu prezidiálni pátrači „Lovci lebiek“ v súčinnosti s Pohotovostným Policajným útvarom KR PZ Košice zadržali jednu osobu, člena organizovanej skupiny.

„Pri domových prehliadkach v Nemecku a v Holandsku, policajti zadržali štyroch Slovákov a zaistili dokumenty týkajúce sa bankových účtov, mobilné telefóny, SIM karty, dokumenty týkajúce sa motorových vozidiel. Získali aj ďalšie informácie o trestnej činnosti páchanej v týchto krajinách,“ povedala Baloghová.

„Všetci členovia tejto organizovanej skupiny páchateľov boli v rámci vykonaných vyšetrovacích úkonov na území zúčastnených členských štátov EÚ dňa 4.9.2019 zadržaní na základe Európskych zatýkacích rozkazov vydaných príslušným justičným orgánom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Aktuálne prebieha konanie o ich vydaní na súdne konanie na územie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska,“ dodala hovorkyňa Prezídia PZ.

FOTKY od polície
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM