Tlačové správy

Prečo by mali elektrobicykel vyskúšať aj zdatní cyklisti?

Aj keď sú elektrobicykle už niekoľko rokov bežnou súčasťou trhu s bicyklami, stále sa pri debatách o e-bikoch môžete stretnúť okrem vyznávačov tejto stále relatívne novej technológie aj s jej zarytými odporcami. Elektrobicykle však zďaleka nie sú len pomôckou pre ľudí, ktorým sa nechce šliapať.

Ilustračný obrázok k článku Prečo by mali elektrobicykel vyskúšať aj zdatní cyklisti?
Zdroj: Spic/Shutterstock.com

K moru sa nedostaneme? Nevadí, ide sa na bicykel!

Asi žiadne športové náčinie, či výbava, nezaznamenala minulý rok po vypuknutí pandémie taký výrazný nárast dopytu ako bicykle všetkých možných druhov. Hádam len multifunkčný nákrčník bol chvíľu rovnako nedostatkový tovar, keďže ľudia ich začali používať ako alternatívu k rúškam.

Akonáhle začalo hroziť, že na dovolenky pri mori bude treba zabudnúť, začali ľudia vo veľkom hľadať spôsoby ako si užiť letné dovolenky doma. A tak sa cyklistika dočkala nevídaného rozmachu, ktorý najskôr zaskočil predajcov, keď im ľudia vykúpili sklady a následne aj zákazníkov, ktorí si nákup nového bicykla nechali na neskôr a zrazu zistili, že z bežnej veci sa stal nedostatkový tovar.

Nárast v predajoch sa týkal všetkých druhov bicyklov, vrátane tých elektrických. Viac ľudí si tak vyskúšalo aj tento zatiaľ posledný trend vo svete cyklistiky a prišli nato, že aj na elektrobicykli si môžu dať poriadne „do tela“.

Elektrobicykle rozhodne nie sú len pre lenivých

Ak ste si elektrobicykle a jazdu na nich predstavovali tak, že vysadnete, pustíte elektromotor a veziete sa bez toho, aby ste niečo robili, nie je tomu tak. Elektromotor úplne nenahradí aktivitu vašich nôh, ale dopĺňa ju podľa vami nastavenej úrovne intenzity.

Čím väčšiu mieru pomoci elektromotora si zvolíte, tým viac bude umocňovať výkon vašich nôh. Môžete si tak elektrobicykel nastaviť podľa toho, akú intenzívnu si chcete dať jazdu. Dokonca môžete pomoc elektromotora úplne vypnúť. V takom prípade však treba rátať s tým, že budete musieť utiahnuť podstatne väčšiu váhu, keďže elektromotor a batéria pridávajú elektrobicyklu nezanedbateľné kilogramy oproti klasickým bicyklom.

Nemôžeme teda elektrobicykle automaticky odsúdiť ako „podvod“ pre lenivých. Záleží od toho, akým spôsobom elektromotor využívate. Či sa naozaj chcete „len tak viezť“ s minimálnym pričinením, alebo nechcete vôbec poľavovať v intenzite, akou ste šliapali na klasickom bicykli, len chcete využiť pomoc elektromotora k tomu, aby ste sa dostali aj na miesta, ktoré by ste pre ich vzdialenosť na normálnom bicykli nenavštívili.

Vďaka elektromotoru zažijete veľa nového

Prechod na elektrobicykel tak ukrýva dve podstatné výhody aj pre tých, pre ktorých sú bicykle vášňou a rozhodne im nerobí problém absolvovať za jedno poobedie niekoľko desiatok kilometrov.

Prvá je možnosť absolvovať rovnakú trasu za kratší čas. To sa hodí v prípade, keď chodíte z práce neskôr domov a neostával vám čas na podvečernú jazdu na bicykli.

Druhá výhoda je, že sa vám takpovediac rozšíria obzory. Ak pravidelne bicyklujete, určite máte pomyselný okruh okolo vášho bydliska, kam až ste schopný doraziť a stihnúť sa vrátiť domov, či už kvôli fyzickým možnostiam, alebo kvôli času. S elektrobicyklom dosiahnete vyššiu priemernú rýchlosť, takže sa dostanete ďalej a v závislosti od intenzity pomoci elektromotora vám ostane aj viac energie pre zdolanie ďalších kilometrov.

Elektrobicyklami teda rozhodnete netreba opovrhovať len preto, že dokážete aj bez pomoci elektromotora absolvovať denne takú nálož kilometrov, ktorú by niekto nedal ani na aute. A už vôbec nemá zmysel diskutovať o tom, ktorý spôsob užívania si cyklistiky je lepší. Skúsme sa skôr na elektrobicykle dívať ako na samostatnú kategóriu, ktorá má vlastné špecifiká a ktorá dokáže aj skúseným cyklistom priniesť doteraz nepoznané zážitky.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Lucigerma/Shutterstock.com
Zdroj: najsport.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM