KAW Regióny

Prečo polícia nevidela, kto pred Dóm sv. Martina priniesol figurínu so zbraňou?

Pred necelým mesiacom prekvapila Bratislavčanov správa: Pred hlavným vchodom Dómu sv. Martina niekto umiestnil figurínu v čiernom odeve s maketou zbrane. Premýšľali sme, ako je možné, že pred takouto významnou pamiatkou nie sú umiestnené kamery.

Ilustračný obrázok k článku Prečo polícia nevidela, kto pred Dóm sv. Martina priniesol figurínu so zbraňou?
Zdroj: TASR

Vandali, provokatéri, opilci …je mnoho takých, ktorí si za cieľ svojich zvrátených deštrukčných chúťok vyberú kultúrne a architektonické pamiatky. V súvislosti s figurínou pri Dóme sv. Martina nás prekvapilo, že na viac ako päťsto rokov starej historickej pamiatke nie sú nainštalované kamery.

Prečo to tak je, sme sa spýtali hovorkyne Mestskej polície v Bratislave Ľubomíry Miklovičovej: „Máme kamery aj na historických stavbách. Na ich umiestnenie však potrebujeme súhlas pamiatkového úradu. Na Dóme sv. Martina kamera nie je.“

Svitá na lepšie časy?

Môže nás tešiť, že naposledy mestská polícia nainštalovala kamery na historickej budove Michalskej veže. Tie snímajú aj okolité uličky. „Keďže naše kamery sú otočné, snímajú aj priestor v okolitých lokalitách,“ pokračuje Miklovičová.

Práve od tohto týždňa mestská polícia rozširuje počet kamier v meste a tak bude môcť lepšie dohliadať na poriadok. „V júni sme nainštalovali a spustili dve nové kamery na jednom z najfrekvento­vanejších miest v Bratislave – na Michalskej veži a na obchodnom dome Alizé," doplnila hovorkyňa.

Mestskí policajti tak majú v súčasnosti k dispozícii 92 kamier. Všetky sú otočné a digitálne, záznam z nich je teda vo vysokej kvalite.

Pribudnú ďalšie kamery

„V najbližšej dobe plánujeme spustiť ďalších 26 kamier. Tie budú nainštalované v Starom Meste, Podunajských Biskupiciach a v Novom Meste. Bratislavský magistrát navrhuje vytvorenie jednotného mestského kamerového systému. Ten by zjednotil všetky existujúce kamerové systémy v hlavnom meste, a to Dopravného podniku Bratislava, štátnej i mestskej polície,“ pokračuje Miklovičová.

Integráciou jednotlivých kamerových systémov by bolo tiež možné prehodnotiť existujúce kamery. Tie, ktoré už nespĺňajú svoj účel, by sa mohli demontovať a umiestniť na nové miesta.

„V minulom roku do kamerového systému investovala mestská polícia 135-tisíc eur, pričom nakúpila 17 kamier,“ spresnila Miklovičová.

Čítajte aj: Pred Dóm sv. Martina umiestnil neznámy páchateľ figurínu so zbraňou

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM