Správy Technológie

Pred 40 rokmi letel do kozmu prvý československý satelit: Do stratosféry vypustia jeho maketu

Tento rok si pripomíname 40. výročie letu prvého československého satelitu do kozmu. Mladí vedci si tento úspech pripomenú.

Ilustračný obrázok k článku Pred 40 rokmi letel do kozmu prvý československý satelit: Do stratosféry vypustia jeho maketu
10
Galéria
Zdroj: TASR

Písal sa 24. október 1978 a v ruskom kozmodróme Pleseck bolo rušno. Chystal sa totiž štart rakety Kosmos-3M, na ktorej palube bol aj prvý československý satelit Magion 1. Počas svojho pôsobenia družica absolvovala viac ako 16-tisíc obletov Zeme a 19. septembra 1981 zhorela v zemskej atmosfére.

Aktuálne sa chystá projekt Hvězdárny a planetária Brno, Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy a Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA). Spoločne pripravili maketu pôvodnej družice Magion 1 v mierke 1:1, ktorá nesie názov Magion 1S. Pridané písmeno na konci názvu je príznačné – označuje zameranie projektu. Nová družica sa totiž neponesie na obežnú dráhu, vesmíru sa dotkne len okrajovo. Nosným prvkom bude v tomto prípade stratosférický ba­lón.

Vznikla z iniciatívy vysokoškolských študentov a podľa Jakuba Kapuša zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) pripomína 40. výročie štartu československej vesmírnej sondy Magion 1, ktorá vyletela 24. októbra 1978, a výročia ďalších udalostí spojených s kozmickým výskumom.

„Samotný let bude trvať približne 4–5 hodín a uskutoční sa z malej slovenskej dedinky Malé Bielice neďaleko mesta Partizánske,“ informujú tvorcovia projektu na webe magion1.sk.

Nová družica ponesie kamerový systém, ktorý bude zachytávať celý priebeh letu „družice“. „Na palube Magionu-1S otestujeme niektoré komponenty a software, ktorý by mohol letieť v budúcnosti do vesmíru na nanosatelite, podobnému ako napríklad 1. slovenská družica skCUBE, či česká nanodružica VZLUSAT-1,“ informujú tvorcovia. Ďalším prvkom na palube bude letecký prijímač, ktorý bude vo výške 35 kilometrov (predpokladaný dostup Magion 1S) zachytávať signály takmer všetkých lietadiel nad Európou.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Zariadení je však viacero. Spomeňme ešte software na predikciu letu balóna a NSat – zariadenie na zaznamenávanie teploty okolitého prostredia, relatívnej vlhkosti a atmosferického tlaku. Svoje miesto si v sonde nájdu aj semená rastlín a plastový pasažier. Na hranicu vesmíru sa totiž dostane obľúbený Igráčik.

Družica mala pôvodne štartovať tento víkend, ale kvôli nepriaznivej predpovedi počasia ju odložili na sobotu 3. novembra.

Riaditeľ brnenskej hvezdárne Jiří Dušek pripomenul, že okrem 40. výročia štartu sondy Magion 1 bolo tento rok tiež 40 rokov od štartu prvého československého astronauta Vladimíra Remka na vesmírnu misiu. Česi si pripomínajú 10. výročie vstupu krajiny do Európskej kozmickej agentúry, ktorá sa venuje vesmírnemu výskumu. Dušek pochválil slovenských študentov a pedagógov, pretože podľa neho je na univerzitách v SR viac podobných univerzitných projektov ako v ČR. Profesor Peter Ballo z FEI STU tiež ozrejmil, že české a slovenské univerzity chceli priniesť spoločný vedecký projekt pri príležitosti 100. výročia založenia Československa.

Podľa Kapuša už Česi a Slováci pripravujú aj prvý spoločný nanosatelit, na ktorom má spolupracovať slovenský astrofyzik Norbert Werner, ktorý momentálne pôsobí na univerzitách v Budapešti, v Brne aj v Japonsku. Satelit má detekovať záblesky z vesmíru a prinášať informácie o zrážkach čiernych dier či neutrónových hviezd.

Zdroj: Dnes24.sk
Do stratosféry poletí maketa prvej československej družice
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM