Regióny Zo Slovenska

Pred 64 rokmi začali premávať električky z Karlovky do Petržalky

Nová električková linka č. 6 mala pôvodne dĺžku 5,1 km a premávalo na nej v špičke 10 električiek.

Ilustračný obrázok k článku Pred 64 rokmi začali premávať električky z Karlovky do Petržalky
8
Galéria
Zdroj: imhd.sk

Asi už len tí najväčší pamätníci si spomenú na deň, kedy začali medzi Karlovou Vsou a Petržalkou premávať električky. Stalo sa tak presne pred 64 rokmi – 5. januára 1954.

Nová linka

V tento deň bola zavedená električková linka č. 6 z Karlovej Vsi, ktorá viedla cez nábrežie, Hviezdoslavovo námestie, Jesenského a Štúrovu ulicu cez Starý most do Petržalky k Sadu Janka Kráľa. Linka mala pôvodne dĺžku 5,1 km a premávalo na nej v špičke 10 električiek.

Koncom roka 1955 predĺžili spomínanú linku o 900 metrov v Karlovej Vsi, od Riviéry až po Vodárenskú ulicu. V roku 1956 dokončili aj obratisko, ktoré sa nachádzalo na tzv. Ružovej lúke. Po tom, čo vznikla nová linka č. 6, došlo k zmenám v linkách č. 4 a 5. Štvorka premávala na trase Slovenské národné divadlo – Nová doba, päťka medzi Slovenským národným divadlom a Gaštanovým hájikom.

Dočkáme sa obnovy?

V súčasnosti jazdia električky linky č. 6 z Karlovky len po Šafárikovo námestie. To by sa však mohlo už onedlho zmeniť. Dopravný podnik Bratislava totiž v lete minulého roka plánoval predĺžiť túto linku až po konečnú v Petržalke. Nakoniec ale z tohto zámeru zišlo, a tak zatiaľ jediné električky smerujúce do Petržalky, sú tie z Hlavnej stanice a z Rače.

Foto: archív Mikuláš Hrubiško

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM