Lucia Lauková Správy

Pred cestou na dovolenku navštívte lekára: Najmä ak máte zdravotné problémy

Ak cestujete do krajín s nízkym hygienickým štandardom, mali by ste navštíviť aj lekára. Poskytne vám informácie o očkovaniach či dôsledkoch cesty na zdravotný stav.

Ilustračný obrázok k článku Pred cestou na dovolenku navštívte lekára: Najmä ak máte zdravotné problémy
Zdroj: Dnes24.sk

Pred cestou na dovolenku netreba zabúdať na návštevu lekára. Myslieť by na to mali najmä cestovatelia, ktorí sa chystajú do krajín s nízkym hygienickým štandardom, zvlášť trópov a subtrópov, pripomína hlavný hygienik SR Ján Mikas. Poradiť by sa mali aj ľudia s dlhodobými zdravotnými problémami. Lekár poradí s prevenciou ochorení, možnostiach samoliečby, poskytne informácie o očkovaniach či dôsledkoch cesty na zdravotný stav.

Špecializované pracoviská

„Ak je to potrebné, ošetrujúci lekár odošle cestujúceho na niektoré zo špecializovaných pracovísk, ktoré mu poskytnú informáciu o aktuálnom riziku infekcií v jednotlivých krajinách, o príslušnej prevencii vrátane ochrany pred maláriou a zabezpečia potrebné očkovania,“ povedal Mikas. Informácie o epidemiologickej situácii v európskych krajinách možno nájsť aj na webových stránkach Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb či Úradu verejného zdravotníctva SR.

Odporúčania lekára

U pacientov s ochorením srdca a vysokým krvným tlakom pred vycestovaním odporúča odborník rovnako konzultáciu s ošetrujúcim lekárom. „Ak ide o dlhú cestu, respektíve dlhší pobyt, pacient by mal mať určite so sebou lekársku správu s uvedenými ochoreniami, na ktoré sa lieči a lieky, ktoré užíva,“ uviedol Ivan Očadlík, internista z bratislavskej Polikliniky Falck Radlinského. Lekárske správy stačí mať v slovenskom jazyku. Môže sa však stať, že niektoré letecké spoločnosti budú vyžadovať od pacientov, ktorí prevážajú lieky, aj správu v angličtine.

Pitný režim

„Ak pacient podstupuje dlhú cestu lietadlom, autobusom či autom, jeho ošetrujúci lekár môže odporučiť malú dávku liekov proti zrážaniu ako prevenciu tvorby krvných zrazenín v cievach, hlavne v oblasti dolných končatín,“ priblížil ďalej Očadlík. Počas cesty treba pamätať aj na pitný režim. „Netýka sa to iba starších pacientov. Najmä dlhá cesta autobusom s malými prestávkami je často zdrvujúca a človek sa ‚bojí‘ prijímať tekutiny, aby nemusel šofér zastavovať častejšie. Považujem to však za obrovskú chybu,“ uzavrel odborník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM