Rôzne

Pred korčuľovaním na jazere POZORNE čítajte! Čo robiť, ak sa niekto PREPADNE pod ľad?

So zimným počasím sa čoraz viac ľudí rozhodne korčuľovať na zamrznutých vodných plochách. Hrozí však riziko preborenia do ľadovej vody. Ako v takom prípade postupovať?

Ilustračný obrázok k článku Pred korčuľovaním na jazere POZORNE čítajte! Čo robiť, ak sa niekto PREPADNE pod ľad?
7
Galéria
Zdroj: HaZZ

Pri preborení osoby do zamrznutej vody je potrebné ju v prvom rade upokojiť a bezodkladne kontaktovať tiesňovú linku. Následne prehodnotiť svoje schopnosti a dostupné prostriedky pre jej záchranu.

Odporúča to hlavný operátor Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Viliam Sládek na sociálnej sieti.

Pozor na rýchle pohyby

„Ak dôjde k preboreniu, je potrebné v čo najväčšej miere upokojiť osobu, aby sa rýchlymi a panickými pohybmi v studenej vode nevyčerpala a rýchlo nepodchladila,“ vysvetlil.

Ako môžete pomôcť?

Svedkom nehody odporúča vyhodnotiť situáciu a zbytočne neriskovať. V prípade, že sa rozhodne pomôcť, je podľa Sládeka najlepšie podať preborenej osobe nejaký predmet, pomocou ktorého sa vytiahne na breh.

„Svoju váhu pritom záchranca musí čo najviac rozložiť na ľadovú plochu. Najlepšie, ak si ľahne,“ upozornil.

Po vytiahnutí osoby na breh je dôležité skontrolovať stav jej životných funkcií a postupovať podľa pokynov operátora na tiesňovej linke.

OS ZZS zároveň zdôraznilo, že pri vstupe na ľadovú plochu treba byť vždy mimoriadne obozretný. „Najmä pri odmäku alebo pri nedostatočne dlhom mraze hrozí preborenie osoby do studenej vody,“ dodal Sládek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Hasiči precvičovali záchranu zo ľadovej vody
7
Galéria
Zdroj: HaZZ
Zdroj: Twitter.com/Pasi Widgren
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM