Webnoviny - Svet

Predaj Nováckych chemických závodov sa odďaľuje

WEBNOVINY.SK

Novácke chemické závodyFoto: nchz.skBRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Predaj Nováckych chemických závodov, ktoré sú v súčasnosti v konkurze, sa odďaľuje. Sudca konkurzného súdu v Trenčíne totiž opätovne zrušil záväzný pokyn veriteľského výboru nováckych závodov. Veritelia sa koncom apríla tohto roka jednohlasne zhodli, že napriek odporúčaniu konkurzného súdu chcú predávať novácku chemičku s podmienkou jej ďalšej prevádzky. „Konaním súdu dochádza k popretiu základných zásad konkurzného konania, konkrétne zásady rýchlosti speňaženia majetku úpadcu a zásady minimalizácie nákladov na správu majetku úpadcu. To môže mať veľmi vážne dôsledky pre NCHZ, ktoré stále zamestnávajú v regióne 1 700 ľudí,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Kancelárie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku SR Miloslav Homola.

Fond národného majetku (FNM), ktorý je jedným z najväčších veriteľov nováckej chemičky, nebude aj napriek rozhodnutiu sudcu podľa Homolu nikdy hlasovať za také podmienky predaja NCHZ, ktoré by spôsobili prepúšťanie zamestnancov. „Postup konkurzného sudcu, ktorý chráni záujmy schránkovej firmy pred záujmom predať fungujúci podnik strategickému investorovi, považuje FNM za neprimeraný a podozrivý. Preto vyzývame súd, aby urýchlene vypracoval podmienky predaja fabriky tak, aby prihliadali na záujmy veriteľov a zachovali prevádzku a s ňou spojenú zamestnanosť v NCHZ,“ konštatoval Homola.

Fond nechápe konanie konkurzného súdu. Podľa FNM konkurzný súd dospel k aktuálnemu rozhodnutiu na základe neprimeraného uprednostňovania záujmu jedného z veriteľov NCHZ, spoločnosti Kiem Real Investments GmbH. "Sudca konkurzného súdu opäť rozhodol na základe požiadavky mníchovskej firmy Kiem Real Investments, ktorá má do konkurzného konania prihlásenú pohľadávku len vo výške 630,87 euro. Svoju pohľadávku pritom kúpila počas samotného konkurzného konania za sumu až 1 000 eur. Nadobudnutie tak malej pohľadávky za sumu nadhodnotenú o takmer 50 %, považujeme za účelové,“ dodal Homola, ktorý je presvedčený, že účelom kúpy spomínanej pohľadávky bolo zmarenie schválenia súťažných podmienok na odpredaj majetku nováckej firmy tak, aby sa definitívne zastavila jej prevádzka.

Konkurzný sudca vyhovel podľa FNM spoločnosti Kiem Real Investments už druhýkrát. „Po prvýkrát sa o jej námietky oprel v apríli, keď veriteľom odporučil dva varianty súťaže. Dochádza tak k jednoznačnému uprednostňovaniu práv tohto veriteľa. Pritom je logické, že čím dlhšie sa bude konkurz predlžovať, tým viac sa bude znižovať cena získaná z predaja podniku,“ zdôraznil Homola. “So spoločnosťou Kiem Real Investments sa pritom nedá poriadne rokovať, pretože svojou podstavou ide o schránkovú firmu. Právny zástupca firmy nereagoval ani na ponuku okamžitého vyplatenia pohľadávky v NCHZ v reálnej výške 630,87 eur," uzavrel Homola.

Prvé kolo tendra predaja NCHZ spochybnil Fond národného majetku, ktorý je jedným z najväčších veriteľov. Jediným záujemcom o kúpu nováckej chemičky v prvom kole bola spoločnosť M-Energo, podnikateľa Miroslava Remetu. Tá ponúkla za NCHZ 2 mil. eur. Veritelia rozhodli o pokračovaní prevádzky v NCHZ konca januára tohto roka. Rozhodnutie veriteľov pokračovať v prevádzke následne odobril aj Okresný súd v Trenčíne, následne sa veritelia dohodli na podmienkach nového predaja.

Akciová spoločnosť Novácke chemické závody je dodávateľom chemických surovín pre široké spektrum priemyselných odvetví. Produkciu chemických výrobkov zabezpečujú výrobné prevádzky troch závodov. Hlavným predmetom podnikania spoločnosti je výroba a predaj výrobkov na báze výroby a spracovania chlóru, produkcie karbidu vápnika a technických plynov, výroby polyvinylchloridu (PVC) a produktov jeho spracovania. Spoločnosť exportuje svoje výrobky do viac ako 50 krajín celého sveta. V súčasnosti vo firme pracuje zhruba 1 700 zamestnancov.

Novácka chemička sa dostala do problémov po tom, ako Európska komisia vlani rozhodla, že NCHZ, ako aj ich bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná, budú musieť zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami pokutu 19,6 mil. eur. Podľa komisie totiž v rokoch 2004 a 2007 stanovili ceny a rozdelili si trhy s práškovým acetylidom vápenatým, granulovaným acetylidom vápenatým a granulovaným horčíkom vo veľkej časti Európskeho hospodárskeho priestoru. Novácka firma podala po udelení pokuty návrh na konkurz, čomu súd vyhovel.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM