Webnoviny - Svet

Predčasné voľby v Holandsku budú 9. júna

WEBNOVINY.SK

Jan Peter Balkenende Foto: SITA/AP

AMSTERDAM 23. februára (WEBNOVINY) – Holandské predčasné voľby sa uskutočnia 9. júna. V utorok to oznámila holandská vláda. Kráľovná Beatrix prijala rezignáciu 12 členov vlády za Stranu práce (PvdA), ktorá je menším koaličným partnerom vo vláde premiéra Jana Petra Balkenendeho. Ten zostane v úrade až do volieb, rozhodovať však má len o záležitostiach, ktoré sa nedajú odložiť na obdobie po voľbách.

Voľby sa tak uskutočnia o rok skôr, ako sa pôvodne očakávalo. Dôvodom je rozpad Balkenendeho vlády, ktorá sa cez víkend rozhádala na otázke pokračovania holandskej vojenskej misie v Afganistane. Premiérova Kresťanskodemo­kratická výzva (CDA) s predĺžením misie súhlasila, PvdA bola proti. Balkenende už medzitým oznámil, že Holanďania tento rok bez ohľadu na výzvy zo strany NATO z Afganistanu o­dídu.

Prieskumy stranám, ktoré tvorili doterajšiu koalíciu, neveštia nič dobrého. CDA by mala získať v budúcom parlamente len 34 kresiel, zatiaľ čo teraz ich má 41. Počet poslancov PvdA by mal klesnúť dokonca zo súčasných 33 na 20.

Práve snaha zvrátiť vývoj preferencií a osloviť voličov populistickou rétorikou stála podľa Balkenendeho za rozhodnutím PvdA nepodporiť zotrvanie Holanďanov v Afganistane. Holandskí vojaci pôsobia v nepokojnej afganskej provincii Uruzgán od roku 2006 a za ten čas ich tam zahynulo už 21.

Holandskej misii v Afganistane vyprší súčasný mandát v auguste. Nedávno sa však na Holandsko obrátil šéf NATO Anders Fogh Rasmussen s požiadavkou, aby sa krajina v Afganistane zhostila novej úlohy – výcviku afganskej armády, a aby v krajine zostala až do augusta 2011. Takéto rozhodnutie si vyžadovalo jednohlasný súhlas vlády.

SITA/AP/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM