Júlia Vargová Rôzne

Prednosť sprava: Viete, ako správne jazdiť na parkoviskách obchodných centier?

Na parkoviskách pred nákupnými centrami dodnes veľa ľudí neberie ohľad na prednosť sprava, či inak pravidlo pravej ruky.

Ilustračný obrázok k článku Prednosť sprava: Viete, ako správne jazdiť na parkoviskách obchodných centier?
4
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Obľúbená veta: „Kto ti dal vodičák?!“ alebo smršť všemožných pejoratív je na parkoviskách pred nákupnými strediskami počuť veľmi často. Vodiči si pravdepodobne myslia, že keď idú rovno, po zdanlivo väčšej ceste, sú na hlavnej, i keď nie je označená. Podľa zákona je to jednoduché. Tam kde sú značky, treba jazdiť podľa nich.

Na križovatkách, kde nie je prednosť v jazde upravená značkami, treba dať prednosť sprava.

Problém nastáva hlavne na neoznačených križovatkách parkovísk pod holým nebom. Podzemné garáže zväčša bývajú označené. Aj pred nejedným nákupným strediskom takéto malé križovatky kvôli zvýšenej nehodovosti preventívne označili. No ani veľká tabuľa pred vjazdom na parkovisko so značkou P4, križovatka, kde nie je prednosť v jazde upravená značkami, a veľkým nápisom „PREDNOSŤ SPRAVA“ to podaktorým vodičom nehovorí dosť jasne.

Nuž, aj malé križovatky pred obchodmi sú križovatkami, a platia na nich predpisy ako všade inde. „Polícia v Trnave vykonáva pravidelný dohľad nad dodržiavaním dopravných predpisov na parkoviskách pred nákupnými centrami,“ uvádza Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ v Trnave.

Nehody pred nákupnými strediskami je vidieť pomerne často, našťastie však nie sú vážne. „V prípade, že policajná hliadka zistí priestupok v doprave, postupuje v zmysle zákona. Na parkoviskách pred nákupnými strediskami však zväčša dochádza k drobným nehodám, ktoré si vodiči riešia ako škodové udalosti,“ dodáva Linkešová.

Podobné situácie zažíva väčšina vodičov vždy, keď si zájdu na nákupy. Tí, čo jazdia predpisovo často ostávajú nepochopení. Rozčuľujú sa tí, ktorí prednosť mali dostať, a rozčuľujú sa aj tí, čo mali prednosť dať. Každú chvíľu je možné vidieť pohoršeného vodiča, ktorý nechápe, prečo mu ten „blázon“ po jeho pravej ruke nedal prednosť, no veľa vodičov sa vie rozčúliť aj z opačného dôvodu. Vadí im, že tí po ich pravej ruke ich púšťajú a nechápu, prečo stoja a blokujú premávku.

„Za nerešpektovanie dopravného značenia je možné uložiť vodičovi za priestupok v doprave sankciu,“ hovorí Linkešová a dodáva, že aktuálny sadzobník si môžete pozrieť na stránke Ministerstva vnútra. Tí čo o nechápavých vodičoch vedia žartom hovoria, že pred nákupnými strediskami je plno príležitostí ako získať nový nárazník, či iný náhradný diel na auto. Raz dva nájdete vodiča, ktorý vám nedá prednosť a môže sa stať nehoda.

Foto: ilustračné

Prednosť sprava: Viete, ako správne jazdiť na parkoviskách obchodných centier?
4
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM