Zo zahraničia

Predražený PLYN a predaj zbraní: Z VOJNY profituje Amerika, tvrdia európski lídri

Najvyšší európski predstavitelia sa podľa známeho portálu Politico sťažujú na vládu Joea Bidena a obviňujú Američanov, že zarábajú na vojne, zatiaľ čo krajiny EÚ trpia.

Ilustračný obrázok k článku Predražený PLYN a predaj zbraní: Z VOJNY profituje Amerika, tvrdia európski lídri
Zdroj: TASR/AP

Viacerí európski predstavitelia tvrdia, že Amerika zarába na vojne, zatiaľ čo krajiny EÚ trpia. Narážajú najmä na vysoké ceny plynu, ktorý Amerika predáva do Európy za takmer štvornásobnú cenu. Informuje o tom americký spravodajský portál Politico.

„Faktom je, že ak sa na to pozriete triezvo, krajina, ktorá najviac profituje z tejto vojny je USA, pretože predávajú viac plynu za vyššie ceny a predávajú viac zbraní,“ vyhlásil pre Politico nemenovaný európsky predstaviteľ.

Odchod firiem z Európy

Európski lídri podľa portálu upozorňujú, že lacnejšia energia v Amerike sa rýchlo stala obrovskou konkurenčnou výhodou aj pre americké spoločnosti, ktoré už začali zatvárať svoje závody v Európe.

„Podniky plánujú nové investície v USA alebo dokonca premiestňujú svoje existujúce podniky z Európy do amerických tovární. Len tento týždeň chemická nadnárodná spoločnosť Solvay oznámila, že si pre nové investície vyberá USA pred Európou,“ uvádza Politico, s tým, že ide o jedno z posledných zo série podobných oznámení od kľúčových priemyselných gigantov EÚ.

Prečítajte si tiež

Sťažnosti odmietajú

USA odmietli sťažnosti Európy. „Rast cien plynu v Európe je spôsobený Putinovou inváziou na Ukrajinu a Putinovou energetickou vojnou proti Európe, bodka,“ reagoval hovorca Bidenovej Národnej bezpečnostnej rady. Dodal, že vývoz skvapalneného zemného plynu z USA do Európy "dramaticky vzrástol a umožnil Európe diverzifikovať sa od Ruska,“.

Ďalší americký predstaviteľ podľa Politico zdôraznil, že nastavenie cien pre európskych odberateľov plynu odráža rozhodnutia súkromného trhu a nie je výsledkom žiadnej politiky ani opatrení vlády USA. Ako dodal, vo väčšine prípadov nepripadá rozdiel medzi vývoznými a dovoznými cenami americkým vývozcom LNG, ale spoločnostiam, ktoré ďalej predávajú plyn v rámci EÚ.

Tento argument však európskych predstaviteľov nepresvedčil. „Spojené štáty nám pri prekročení Atlantiku predávajú svoj plyn za štvornásobok“ konštatoval európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. „Samozrejme, že Američania sú naši spojenci… ale keď sa niečo pokazí, je nevyhnutné, aby si to povedali aj spojenci.“

Profit zo zbraní

K obohateniu Ameriky má podľa vyjadrení európskych lídrov prispieť aj nárast predaja zbraní. „USA boli zďaleka najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine, pričom od začiatku vojny dodali zbrane a vybavenie v hodnote viac ako 15,2 miliardy dolárov. EÚ podľa Borrella doteraz poskytla Ukrajine vojenské vybavenie v hodnote približne 8 miliárd eur,“ píše Politico.

„Podľa vysokého predstaviteľa z jedného európskeho hlavného mesta môže doplnenie zásob niektorých sofistikovaných zbraní trvať „roky“ kvôli problémom v dodávateľskom reťazci a výrobe čipov. To vyvolalo obavy, že americký obranný priemysel môže z vojny profitovať ešte viac,“ uvádza Politico.

Dotácie a dane

K napätiu mali tiež nedávno výrazne prispieť aj Bidenove „zelené dotácie a dane“, ktoré podľa Bruselu neférovo odkláňajú obchod z EÚ a hrozia zničením európskeho priemyslu. Napriek formálnym námietkam z Európy, zatiaľ nemal Washington prejaviť ochotu ustúpiť.

“Američania – naši priatelia – prijímajú rozhodnutia, ktoré majú na nás ekonomické dopady," povedal pre Politico Josep Borrelle.

„Nachádzame sa skutočne na historickej križovatke,“ povedal vysoký predstaviteľ EÚ. Podľa Politico si predstavitelia na oboch stranách Atlantiku uvedomujú riziká, ktoré bude mať pre západnú alianciu čoraz toxickejšia atmosféra. „Hašterenie je presne to, čo by si Putin prial, zhodli sa diplomati EÚ a USA,“ dodáva Politico.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM