Zo Slovenska

Predseda parlamentu dráždi učiteľov: Ani neviete, čo žiadate!

Podľa Andreja Danka protestujúci, ktorí žiadajú navýšiť mzdy pedagógov o viac ako sto eur v tomto roku, nemajú tušenie, o čom hovoria.

Ilustračný obrázok k článku Predseda parlamentu dráždi učiteľov: Ani neviete, čo žiadate!
Zdroj: TASR

Je nereálne to naplniť, pre štát by to zo dňa na deň predstavovalo výdavky vo výške takmer pol miliardy eur, povedal predseda SNS Andrej Danko. Rezort školstva vedie nominant tejto koaličnej strany Peter Plavčan.

Štát má podľa Danka viesť vo veci zvýšenia platov dialóg s partnermi, ktorých má, a síce so školskými odbormi. Iniciatívu slovenských učiteľov (ISU), ktorá sa od septembra pustila do stupňovaného štrajku, označil Danko za pomerne neznámu organizáciu.

„Nemajú celkom prehľad o spôsoboch a sumách, nie je preto na mieste stupňovať štrajky a využívať deti na dosiahnutie svojich cieľov," povedal dnes Danko pred začatím odbornej konferencie o pracovných podmienkach zamestnancov v školstve, ktorú organizujú práve školské odbory pod vedením Pavla Ondeka.

PREČÍTAJTE SI: Takmer 1800 učiteľov vstúpilo do štrajku. Chcú vyššie platy a lepšie podmienky

Štrajk učiteľov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Danko: Štrajky nie sú úplne v súlade so zákonom

Štrajky pod vedením ISU sa dotkli aj Danka ako rodiča. Označil ich za „nie celkom v súlade so zákonom". Danko tvrdí, že sa snažil pochopiť zmysel požiadaviek zo strany ISU. Uznal, že „hoci argumentačne nepodložené štrajky nie sú cestou, no je to signálom, že sa niečo nerobí dobre".

„Počas vládnej koalície dôjde k podstatnému navýšeniu miezd učiteľov, ale treba myslieť aj na iné profesie," povedal Danko.

Andrej Danko
3
Galéria
Zdroj: TASR

Môžu byť učitelia spokojní?

„Učitelia môžu byť spokojní, pretože majú „ako jedna z mála profesií v štáte dnes garantovaný proporcionálny nárast miezd". Vláda sa podľa neho zaviazala v najbližších rokoch na 26-percentné navýšenie ich platov.

Upozornil, že mzdy sa učiteľom od tohto septembra zvýšili o šesť percent. Danko sa nechcel vyjadrovať ku kritike premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na adresu protestujúcich učiteľov. Ficovi sa stupňovaný štrajk nepozdáva a na adresu týchto pedagógov povedal, že mali protestovať cez leto.

Štrajkujúci učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

PREČÍTAJTE SI: Návrh štátneho rozpočtu: Učitelia sa tešia, zdravotníci nadávajú

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM