Monika Hanigovská Regióny Správy

Predseda TTSK Viskupič rokoval s Laššákovou: Kraj môže získať desiatky miliónov eur

J. Viskupič rokoval s Ľ. Laššákovou o 160 miliónoch eur pre kultúrny priemysel. To môže Trnavský samosprávny kraj získať v rámci projektu Kultúrno-kreatívneho centra.

Ilustračný obrázok k článku Predseda TTSK Viskupič rokoval s Laššákovou: Kraj môže získať desiatky miliónov eur
Zdroj: TASR

Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič požiadal na utorkovom stretnutí s ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou o spoluprácu pri optimalizácii podmienok eurofondovej výzvy na projekt Kultúrno-kreatívne centrum.

TTSK deklaruje záujem podieľať sa na mobilizácii kreatívneho potenciálu v regióne, Viskupič verí, že podľa neho zanedbaný proces v oblasti kultúrno-kreatívneho priemyslu sa novému vedeniu ministerstva podarí zvrátiť.

„Len samotný Trnavský samosprávny kraj môže získať v rámci projektu Kultúrno-kreatívne centrum takmer 20 miliónov eur, celkovo pri všetkých samosprávnych krajoch hovoríme až o sume 160 miliónov eur,“ upozornil Viskupič, ktorý je zároveň aj predsedom združenia samosprávnych krajov SK8.

Ministerku, ako dodal, navštívil, nakoľko „v tejto veci už naozaj horí“, pretože kraje o tieto prostriedky môžu prísť. „Verím, že naša dlhodobá snaha o zmysluplné využitie prostriedkov pre kultúrno-kreatívne projekty konečne naberá reálne kontúry. Ministerka Laššáková tvrdí, že tento bod si zaradila medzi priority, dokonca k tomu vytvorila aj operatívny tím, takže dúfam, že sa jej podarí napraviť chyby svojho predchodcu,“ povedal Viskupič.

Upozornil na nevyhnutné úpravy

Predseda TTSK upriamil pozornosť aj na viaceré nevyhnutné úpravy, napríklad na zmenu dĺžky realizácie projektu Kultúrno-kreatívne centrum z plánovaných piatich rokov na štyri. Zástupcovia TTSK upozornili tiež na potrebu zmeny metodiky výpočtu jedného z merateľných ukazovateľov – zníženie ročnej spotreby primárnej energie vo verejných budovách.

„Nejde len o výpočet z energetického certifikátu, potrebujeme aj audit budovy. Dôvodom je, že pri historických budovách je získanie energetického certifikátu takmer nemožné a energetický audit má lepšiu výpovednú hodnotu. Problém sa, samozrejme, dotýka všetkých krajov, keďže historické budovy máme po celom Slovensku,“ doplnil Viskupič.

Trnavský krajský predseda a ministerka kultúry sa dohodli na intenzívnej a pravidelnej spolupráci nielen na bilaterálnej úrovni, ale aj na úrovni SK8 pri vytváraní priaznivého prostredia pre rozvoj kultúry a kreatívneho talentu.

Zároveň sa pokúsia pripraviť aj okrúhly stôl za účasti príslušných ministerstiev, SK8 a Združenia krajských miest K8.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM