Webnoviny - Svet

Predsedom ÚDZS sa stal Ján Gajdoš

WEBNOVINY.SK

Ján Gajdoš vystrieda na poste predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richarda Demoviča. Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Staronovým predsedom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa stal Ján Gajdoš. Dnes o tom rozhodla vláda. Gajdoš na tomto poste vystrieda Richarda Demoviča. Ten stál na čele úradu od januára roku 2007, keď vtedajší kabinet na návrh ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča odvolal z tejto funkcie práve Gajdoša.

Demoviča navrhol súčasný minister Ivan Uhliarik odvolať na základe novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú presadil práve Valentovič, a na základe ktorej následne odvolal Gajdoša. Zmena zákona totiž umožnila kabinetu odvolať predsedu úradu aj z iných ako taxatívne uvedených dôvodov. Pôvodne mohla vláda odvolať šéfa úradu iba v prípade, ak bol odsúdený za úmyselný trestný čin, zbavený právnej spôsobilosti, alebo začal vykonávať funkciu či povolanie nezlučiteľné s postavením predsedu úradu. Podľa novely to však mohla urobiť prakticky kedykoľvek.

Valentovič odvolanie Gajdoša odôvodnil výsledkami činnosti úradu s prihliadnutím na stav v zdravotníctve a zodpovednosť vlády za zdravotný stav obyvateľstva. Rovnaký dôvod mal aj Uhliarik na odvolanie Demoviča. „Odvolanie Richarda Demoviča sa navrhuje vzhľadom na výsledky činnosti úradu s prihliadnutím na súčasný stav v zdravotníctve a zodpovednosť vlády za zdravotný stav obyvateľstva,“ píše sa v návrhu na odvolanie a vymenovanie predsedu úradu. Hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková neskôr spresnila, že dôvodom odvolania bola nespokojnosť ministra s niektorými výsledkami úradu. Demovič je však podľa vlastných slov so svojím pôsobením na čele úradu spokojný.

Samotný Gajdoš ešte v roku 2007 dôvody svojho odvolania kritizoval. Podľa neho stáli za jeho odchodom nie odborné, ale politické dôvody. Výmena na poste šéfa úradu sa v minulosti nepozdávala ani vtedajšej opozícii. SDKÚ-DS ju označila za snahu politicky ovládnuť úrad. Dokonca sa pre zmenu zákona chcela obrátiť na Ústavný súd SR.

Súčasná vláda, ako aj minister zdravotníctva, niekoľkokrát uviedli, že chcú úradu vrátiť nezávislosť. Uhliarik hovoril aj o možnosti voľby jeho predsedu parlamentom. V programovom vyhlásení sa hovorí iba to, že vláda vráti nezávislosť úradu a zvýši účinnosť, transparentnosť a profesionalitu dohľadu nad zdravotným poistením. Demovič sa však vyjadril, že vymenovanie Gajdoša, ktorý bol blízkym spolupracovníkom bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, s deklarovanou snahou vrátiť úradu nezávislosť nekoreluje.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM