Webnoviny - Svet

Predsedovia budú rokovať o NBÚ, prokuratúre i jazyku

Predsedovia koaličných strán sa opäť v pondelok stretnú s premiérkou Ivetou Radičovou. Ide o pravidelné neformálne stretnutie predstaviteľov koalície. Tém na rokovanie je viacero.

Rokovanie Koaličnej rady v centrále Most-Híd.Foto: SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Predsedovia koaličných strán sa opäť v pondelok stretnú s premiérkou Ivetou Radičovou. Ide o pravidelné neformálne stretnutie predstaviteľov koalície. Tém na rokovanie je viacero. Predseda SaS Richard Sulík plánuje otvoriť témy voľby generálneho prokurátora a šéfa Národného bezpečnostného úradu. Problémom je aj novela zákona o používaní jazykov menšín, ktorú pripravila strana Most-Híd. Novela prešla aj vládou, ale odvtedy poslanecké kluby vznášajú proti nej výhrady.

Kandidáta na šéfa generálnej prokuratúry má navrhnúť SaS. V tajnej voľbe koaličný kandidát Jozef Čentéš neprešiel. Voľba šéfa generálnej prokuratúry by mali byť v júni. Tentokrát by sa však už malo voliť už verejne. Predsedovia koaličných strán Čentéšovi, ktorý medzičasom oznámil svoj zámer kandidovať vo verejnej voľbe, vyjadrili politickú podporu. Vyjadriť sa k jeho kandidatúre majú však aj poslanecké kluby.

Post šéfa NBÚ tiež patrí SaS. Koaliční partneri však jej nominantov blokujú. Najskôr neprešiel Ján Stano, pretože pôsobil v SIS za vedenia Ivana Lexu. Potom SDKÚ-DS odmietlo Petra Paludu, pretože nemá dostatočné manažérske schopnosti, súdi sa so štátom o peniaze, chcel revíziu už udelených previerok a spôsob oznámenia jeho nominácie bol neštandardný.

Proti novele zákona o používaní jazykov menšín je čoraz viac výhrad. Cez vládu prešlo, že kvórum pre používanie jazyka menšín sa má znížiť z 20 na 15 percent. Už pred tým Most-Híd navrhoval zníženie na desať percent. Proti takémuto zníženiu je KDH, ale aj Obyčajní ľudia.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM