Rastislav Búgel Krimi

Predvianočný záťah colníkov: Podaril sa im poriadny úlovok, zaistili tisíce fejkov!

Colníci počas decembra zaistili viac ako 21 tisíc kusov fejkov. Okrem textilných výrobkov to boli aj kuchynské krájače, hračky, toaletné vody, strihače na vlasy, bižutéria, ale aj 240 kusov ručných posilňovacích strojov.

Ilustračný obrázok k článku Predvianočný záťah colníkov: Podaril sa im poriadny úlovok, zaistili tisíce fejkov!
Zdroj: Dnes24.sk

Držitelom rozhodnutí o ochrane svojich práv by predajom tohto tovaru vznikla škoda, ktorú predbežne vyčíslili na viac ako milión eur. „Osobám, ktoré uvedený tovar uvádzali na trh, hrozí za porušenie predpisov v oblasti práv duševného vlastníctva prepadnutie tovaru a pokuta, alebo zničenie tovaru pod dohladom colníkov,“ informuje Stanislav Pacher, hovorca Colného úradu Nitra.

Počas decembra 2014 zaistili nitrianski colníci 21 547 kusov výrobkov, u ktorých vzniklo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva. Najčastejšie boli zaistené napodobeniny toaletných vôd (9 368 ks), textilných výrobkov (5 310 ks), hračiek (5 159 ks), kuchynských krájačov (838 ks), bižutérie (396 ks), strihačov na vlasy (236 ks), ale zaistených bolo aj 240 kusov posilňovacích strojov. Škoda, ktorá by držiteľom práv k ochrannej značke vznikla predajom falzifikátov, sa odhaduje na viac ako milión eur.

„Nitrianski colníci zaistili tovar na viacerých miestach. Na pobočke v Nitre a v Nových Zámkoch bol zaistený tovar dovážaný z Číny, ktorý bratislavská obchodná spoločnosť a dovozca z Maďarska deklarovali umiestniť na slovenký a maďarský trh,“ informuje Stanislav Pacher. 5 310 kusov textilných výrobkov bolo zaistených colníkmi zo Štúrova pri cestnej kontrole motorového dopravného prostriedku imatrikulovaného v Maďarsku, ktoré boli určené tentokrát na predaj v Českej republike.

„V súčasnosti v uvedených prípadoch prebiehajú procesné úkony v zmysle európskej a národnej legislatívy v oblasti ochrany práv duševného vlastníctva. Vzhľadom na charakter tovaru, tento nebude pravdepodobne možné poskytnúť na charitatívne účely a bude musieť byť zničený pod dohľadom colníkov,“ informuje hovorca Colného úradu Stanislav Pacher. Taktiež je potrebné upozorniť na skutočnosť, že neoriginálne výrobky môžu byť zdraviu škodlivé, keďže neprechádzajú riadnym testovaním a preverením na obsah škodlivých chemických látok, ktoré majú nepriaznivý vplyv na ľudský organizmus alebo životné prostredie a taktiež môžu svojim používaním spôsobiť poškodenie zdravia ľudí. ktorí si takéto falzifikáty zakúpili.

Colníci opäť úradovali
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM