Júlia Vargová Zo Slovenska

Prekliaty Esterházy sľúbil, že postaví 7 kostolov: Stojí za vznikom skvostu Trnavy

K životu Mikuláša Esterházyho sa traduje povesť o nespravodlivej smrti a celoživotnom prekliatí, z ktorého sa chcel palatín vykúpiť.

Ilustračný obrázok k článku Prekliaty Esterházy sľúbil, že postaví 7 kostolov: Stojí za vznikom skvostu Trnavy
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Palatín Mikuláš Esterházy (1583 – 1645) bol svojho času ochrancom Uhorska a pravou rukou kráľa. K Trnave ho viaže silné puto. Ako informuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism na stránke regiónu Trnava, bol totiž donátorom architektonického skvostu – Katedrály svätého Jána Krstiteľa a je v nej aj pochovaný.

K osudu Mikuláša Esterházyho sa viaže legenda, ktorá hovorí o nespravodlivom treste smrti obesením pre siedmich poddaných.

Nespravodlivá smrť a celoživotné prekliatie

Traduje sa, že na panských lúkach jeden z koscov nezvládal robiť pridelenú prácu, za čo ho miestny dráb ihneď začal bičovať. To zvyšní šiesti kosci nenechali len tak, pribehli mu na pomoc a začali drába biť.

Svedkom bitky sa stal samotný Esterházy, ktorý práve v tom čase prechádzal okolo na koči. Situáciu si nedal vysvetliť a siedmich poddaných koscov odsúdil na smrť.

Pred vykonaním rozsudku ho vraj jeden z koscov preklial a od tej chvíle sa na Esterházyho valilo jedno nešťastie za druhým, vrátane úmrtia jeho najbližších. Smrť si podľa legendy predčasne vzala jeho ženu, syna i dcéru.

Na znak svojho pokánia a veľkého žiaľu sľúbil trnavskému arcibiskupovi, že postaví sedem kostolov a svoj hriech takto pred Bohom odprosí, pričom Katedrála sv. Jána Krstiteľa mala byť posledným z nich.

Čo je na tejto legende pravdy dnes už len ťažko povedať, faktom však je že Mikuláš Trnavu často navštevoval a financoval stavbu dnešného „Univerzitného kostola“. Na priebeh vzniku veľkolepej katedrály dokonca osobne dozeral.

Najväčší a najkrajší celodrevený oltár

“Talianski majstri, bratia Spazzovci, ktorým bol projekt výstavby palatínom zverený, sa nenechali zahanbiť. Ranobarokový chrám, ukrývajúci najväčší a najkrajší celodrevený oltár svojho druhu v Európe, je skutočným pokladom,“ informuje Trnava Tourism na webe regiónu.

“Na to, že sú v kryptách katedrály pochovaní viacerí predstavitelia rodu Esterházy na čele s palatínom Mikulášom Esterházym, poukazuje osem pompéznych mortuárií – smrtných štítov, zavesených v sanktuáriu,“ upresňuje Oblastná organizácia cestovného ruchu a dodáva, že ich umelecká hodnota je obdivuhodná.

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Katedrála sv. Jána Krstiteľa
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM